Папата помоли Раул Кастро Разпети петък да стане неработен ден в Куба

Папата помоли Раул Кастро Разпети петък да стане неработен ден в Куба

Папа Бенедикт Шестнайсети помоли кубинския президент Раул Кастро да направи жест към Католическата църква в Куба и да обяви Разпети петък за празник в страната, съобщи говорителят на Светия престол Федерико Ломбарди, цитиран от световните агенции.

С предложението си папата повтаря направеното от папа Йоан-Павел Втори преди 14 години, когато успя да убеди тогавашния лидер Фидел Кастро да обяви Рождество Христово за празник, припомни Ломбарди.

Говорителят на Ватикана не каза какъв е бил отговорът на Раул Кастро, но отбеляза, че кубинските власти ще обмислят молбата на Светия отец.

По време на 40-минутния си разговор с Раул Кастро в Двореца на революцията, папата "формулира и очакванията си за кубинската Църква, за да може тя да се развие повече" и да даде пълноценно моралния си и обществен принос за добруването на кубинския народ, каза Ломбарди.

В отговор на възраженията от опозиционните среди, че папата не е бил по-конкретен в исканията си за промяна в кубинското общество Ломбарди каза, че папата е дошъл като духовен водач да възроди и укрепи вярата на един народ.

"Той няма власт над законите и решенията в една държава, и не може да се меси пряко", подчерта говорителят.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?