Папата посети турска джамия по време на визитата си в Истанбул

Папата посети турска джамия по време на визитата си в Истанбул

Папа Бенедикт ХVІ посети в четвъртък една от най-известните турски храмове – Синята джамия, в опит да за подобряване на отношенията между Ватикана и мюсюлманския свят, съобщи ББС.

След папа Йоан Павел II това е втората визита на такова ниво в мюсюлмански храм. Посещението му в Синята джамия бе включено в графика на Бенедикт ХVІ в последния момент през третия ден от визитата му в Турция.

Това е част от усилията на духовния глава да възстанови пораженията от словото му преди два месеца, което предизвика остри протести сред мюсюлманите, коментира ББС.

Тогава Бенедикт XVI цитира думите на византийския император Михаил II Палеолог, изречени през 14-ти век: “Покажете ми какво ново е донесъл Мохамед и тогава ще откриете само неща зли и нечовешки като неговата заповед да се разпространява с меч вярата, която той е проповядвал”.

По-рано през деня той посети и храмът музей “Света София”, който в началото е бил център на християнската вяра, след това е бил превърнат в джамия, а накрая – в музей.

Междувременно заедно с Вселенския патриарх Вартоломей І папата подписа декларация в 7 точки, в която двамата духовни водачи изразиха общата си воля за единство и съюз между западната и източната християнски църкви.

Според анализаторите това е повратен момент за сближаване след схизмата от 1054 г. В словото си определи това разделение като позорно. Той призова християните да подновяват, съживяват и подобряват отношенията си

По-рано главата на Римокатолическата църква участва в празнична литургия в цървката “Свети Георги” по случай деня на Свети Андрей.

Папа Бенедикт ХVІ прочете молитва на старогръцки, което се оценява като безпрецедентен жест на добра воля към ортодоксалния свят. Чуха се и псалми, писани преди повече от осем века, когато църквата е била единна.

В края на обръщението си към хората от балкона на патриаршята по-късно, папа Бенедикт ХVІ благослови всички присъстващи без разлика за религиозната им принадлежност и отправи отново топли послания за диалог и мир между религиите.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?