Парафи за "Турски поток" под много условности

Сигурна е само тръбата за вътрешното потребление на Турция, тази до Европа може да бъде отменена

Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган

Две години след представянето от руския президент Владимир Путин на проекта за строеж на газопровода "Турски поток" като замяна на планирания преди това "Южен поток", междуправителственото споразумение с Турция за изграждането на тръбата бе подписано в понеделник вечерта в рамките на Световния енергиен конгрес, провеждащ се в Истанбул. То е разделено на две фази, като сигурната засега е само едната тръба за вътрешното потребление на Турция.

При реализация на втората – за транзит до Европа, около която обаче има прекалено много условности, Русия може да засили контрола си над напълно зависимите от доставките ѝ страни в Източна Европа, да отреже Украйна и България от транзита и да спира по-лесно газа за тях, без това да влияе върху снабдяването на Западна Европа.

Документът, който ще служи за юридическа база за реализацията на газопровода, бе парафиран от министрите на енергетиката на Русия и Турция Александър Новак и Берат Албайрак в присъствието на президентите на двете държави Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, предадоха световните медии.

Според руското издание "Комерсант" споразумението окончателно фиксира загубата на Украйна на поне 15 млрд. куб. м транзитен природен газ след пускането в експлоатация на газопровода. Турция директно ще получава през Черно море синьото гориво, което в момента се внася през Трансбалканския газопровод през Украйна, Румъния и България. Предвиждат се две тръби – едната за вътрешния пазар на Турция, другата – за Европа, но все още нейната съдба не е съвсем ясна, тъй като зависи от регулациите на Европейския съюз.

Нов инструмент на Москва и Анкара в отношенията им със Запада

Според експерти, цитирани от руското издание "Турски поток" ще стане и нов инструмент на Турция и Русия в отношенията им със Запада.

Преговорите по споразумението за "Южен поток" продължиха до последния момент. След подписването му Путин заяви, че руската компания "Газпром" ще предостави отстъпка в цената на газа на турската БОТАШ. Новак обаче уточни, че размерът ѝ предстои да се съгласува.

През 2015 г. именно преговорите за отстъпката в цената на газа за Турция, обвързвана със съгласието за "Турски поток" станаха причина за затягане на съгласуването на проекта, който трябваше да е с годишен капацитет от 63 млрд. куб. м. В последстие мощността бе свалена наполовина и дори втората тръба за 15.7 млрд. куб. м е под въпрос.

Пълна договореност между Русия и Турция има само за първата линия на газопровода, а по втората има ключови аспекти, които не са регламентирани, посочва "Комерсант". Според споразумението морският участък от тръбопровода ще е изцяло собственост на "Газпром", а сухопътният ще е на БОТАШ и ще е част от турската газова мрежа.

Официално България отрязана от досегашния транзит

За пръв път в официалния документ е фиксирано, че "Газпром" ще пренесе пътя на газовия поток към Турция и той няма да минава през България. Това означава, че трябва да се променят договорите за покупката на руския газ от турските компании.

За втората тръба на газопровода е записано само, че "Газпром" или негова дъщерна структура ще сключи с бъдеща проектна компания дългосрочен договор за транспортиране на газа в сухопътната част на принципа "пренеси или плати" (ship or pay) и ще получи пълен достъп до мощността на тази тръба. Изрично е посочено, че няма да се променя турското законодателство относно достъпа на трети лица до газопровода.

Така "Газпром" решава проблема, който имаше с "Южен поток", където Брюксел искаше да се допуснат и други транзитьори освен "Газпром". Подобна договорка обаче означава, че Анкара ще срещне трудности при връзването на "Турски поток" в европейската газова мрежа, тъй като ще трябва да изпълни изискването за осигуряване на капацитет и за други търговци.

Втората тръба под въпрос

В същото време обаче, докато за тръбата за нуждите на Турция е записан срок за изграждането до 30 декември 2019 г., за втората тръба е договорена възможна отмяна при решение на "Газпром". За тръбата за Европа ще се съгласува отделен протокол между "Газпром" и БОТАШ.

Преговори за прокарване на трета и четвърта тръба не се водят, уточни след подписването руският енергиен министър Александър Новак.

Цената на сегашния проект е изчислявана на 11.4 милиарда долара.

Споразумението е много важна стъпка; тя вече приближава изграждането поне на първата тръба от газопровода, смята турският енергиен експерт Йолкан Йоздемир. Според него конфигурацията на втората тръба ще зависи от преговорите между Русия и ЕС, които ще решат дали е възможно по нея да се доставя само гориво от "Газпром". Европейската комисия сега е против този вариант и ако не се стигне до компромис, може да бъде създадена руско-турска компания за износ на газ за Европа, за да бъдат заобиколени ограниченията, налагани от законодателството на ЕС.

Според руската анализаторка Мария Белова за Европейската комисия може би ще е по-добре да направи изключение за "Газпром", отколкото да работи с руско-турска компания. В общи линии и Русия, и Турция засега не толкова градят двустранни отношения в рамките на проекта, колкото го използват за инструмент в диалога със западните страни, заключава Волкан Йоздемир.

Хитрецът Ердоган впрочем успя да обвърже договорките за изграждане на важния за Кремъл "Турски поток" с отстъпка в цената на газа за Анкара, коментира вестник "Московский комсомолец", цитиран от БТА.

Тласък на примирието

На фона на все по-напрегнатите отношения на Русия със САЩ за Сирия, президентът Владимир Путин използва рутинна среща в Истанбул, за да даде тласък на помирението между Кремъл и Турция, включително с договореност за подновяване на "Турски поток", пише "Ню Йорк Таймс".

Целта на "Турски поток" е да замени планирания тръбопровод през България, който Европейският съюз блокира в началото на украинската криза. Някои европейски правителства и САЩ се противопоставят и на газопровода през Турция. Газопроводът ще направи много по-лесно за Русия да спира газовите доставки за съседни страни като Украйна, без да прекъсва тези за страните по на запад като Италия или Австрия. Русия от години се опитваше да установи такъв експортен път, отбелязва вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?