Парите от МОЛ-ове да влязат в производствата

Повишаването на реалните цени на недвижимите имоти в страните в преход, сред които е и България, е много по-голямо, отколкото е повишаването на БВП и доходите на гражданите, се констатира в доклада на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за 2007 година. Той беше представен от Фабрицио Корицели по време на  Десетия икономически форум на Централноевропейската инициатива, който се провежда в София. Бързият ръст на цените на недвижимите имоти в страните, намиращи се в преход, създават основателни притеснения по отношение на потенциалната опасност от рязък спад от една страна, а от друга - заради невъзможността на все по-широки слоеве от обществото да получат собствен имот, поясни Корицели. Последното ще засили чувството на неудовлетвореност сред гражданите от страните в преход, особено при критичното отношение на голяма част от тях към чисто пазарно ориентираната икономика.

Отваря се ножицата цени на имоти и доходи

Гражданите от страните в преход имат много по-малко възможности да покрият тази разлика между покачването на цените на недвижимата собственост и реалното повишаване на техните доходи,  за разлика от гражданите на западноевропейските страни, поясни Фабрицио Корицели.

Рекордният растеж при страните от Централна и Източна Европа трябва да се разглежда в контекста на бурно развиващите се азиатски пазари, считат от ЕБВР. Стремглавото развитие на икономиките в преход създава сериозни предпоставки от сътресения в тези страни и ефектът вече е видим в настъпващата световна финансова криза. Според експертите от банката, няма още яснота колко дълго ще продължи финансовата криза, но ще е по-продължителна от първоначалните очаквания.

Въпреки че няма пряка опасност за България, от ЕБВР предупредиха, че финансовите условия в страните в преход ще бъдат много по-тежки, отколкото са били в миналото. Трудностите ще бъдат по-големи за страните, които разчитат до голяма степен на външни инвестиции, посочват от ЕБВР в годишния си доклад.

"Нещо не е в ред с отпускането на кредитите в България”

Това  коментира Кристоф Розенберг, представител на МВФ за Централна Европа и Балтийския регион. Той уточни, че е чул множество истории за българи, чиито задължения на месец към банките надхвърлят приходите им. В страните от централна Европа – Унгария, Полша и Чехия, а също и при балтийските държави нараства делът на задълженията спрямо БВП-то им. Като при балтийските страни, стойностите са почти изравнени, посочи Розенберг.

Според него обаче, освен ръста на задълженията при стабилността на икономиките трябва да се отчита агресивността на банките. Нарастването на кредитите не означава непременно финансова криза, но е един индикатор за развитието на икономиката, коментира  Кристоф Розенберг. Той зададе риторичния въпрос какво ще се случи при забавянето на ръста, което е неминуемо.

Сериозно се увеличават кредитите във валута, защото лихвените проценти по тях са най-ниски. Темповете, с които се увеличават депозитите във валута обаче са значително по-ниски от кредитите, сочат данните на МВФ за региона с икономика в преход. Проблем е и фактът, че приходите на получателите на валутни заеми са в различни национални валути. От юли насам се наблюдава отслабване на националните валути в Унгария и Чехия, каза  Кристоф Розенберг. Според експертите на фонда, при тези икономики продължава да има известни рискове.

За да се гарантира стабилността на страните в икономически преход, е нужно предприемането на три стъпки, според МВФ. Правителствата трябва да направят фискална ревизия, контрол върху ръста на кредитите и ограничаване на трансграничните рискове.

Чуждите инвестиции в банките

Слаба страна на българската икономика остава високия дефицит по текущия баланс, коментираха от валутния фонд. Досега правителството го погасява чрез преките външни инвестиции. Според Кристоф Розенберг е важно къде отиват те. Фондът отчита, че в част от страните чуждите инвестиции влизат в банките, а не в реалното производство, което ги превръща в рискови за съответните държави, защото много бързо могат да се изтеглят при неблагоприятна икономическа ситуация. Важно за развитието на страните в преход, е способността на  инвестициите да се насочват от МОЛ-ове и сгради в по-продуктивни сектори на икономиката, уточни  Кристоф Розенберг.

Растежът на БВП в страните в преход не е пряко свързан с удовлетвореността на гражданите от развитието на съответната икономика, посочиха от ЕБВР. Въпреки това социологическо проучване на банката, направено с помощта на Световната банка сред 39 хиляди домакинства, показва, че усещането за благосъстояние се влияе от растежа на БВП.

Докладът на ЕБВР за 2007 година е насочен към изследване на настроенията на хората, които живеят вече 17 години в страни в икономически преход. И въпреки че голямата част от хората считат, че днес живеят по-добре спрямо 1989 година и подкрепят промените, все още остават широки маси от хора, които се чувстват неудовлетворени.   

Правителствата не стигат до консенсус за много от тежките реформи, които трябва да се направят, посочват от ЕБВР. Годишният анализ на банката показва, че гражданите от страните в преход искат от правителствата си да влагат повече средства в образованието и здравеопазването. Изглежда, че във време на преход услугите в тези два сектора се влошават най-много, коментира Фабрицио Корицели. Проучване показва, че домакинствата правят най-големите си разходи именно за здравни и образователни услуги. 60-70 на сто от всички разходи за обществени услуги на домакинствата от тези страни се правят за тези два сектора. И тези разходи са значително по-високи от харчовете за електричество и телефон, коментира Корицели. Много са и гражданите от тези страни, които плащат “под масата” за получаване на този пит услуги, коментират от ЕБВР.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?