Парк “Пирин“ може изцяло да мине под защитата на ЮНЕСКО

Националният парк “Пирин“ може да мине изцяло под защитата на Комитета на ЮНЕСКО за световното културно наследство, ако номинацията бъде одобрена на започналото в понеделник в град Бразилия десетдневно заседание на организацията. На него ще се обсъдят заявките на редица културни забележителности за включване в списъка на световното културно наследство, предаде ДПА.

Сред внесените 32 номинации са шест природни забележителности, 24 културни атракции и две смесени - природно-културни. Сред тях са Националният парк "Пирин" в България, крепостни стени на френския остров Реюнион, Националният парк на Таджикистан, австрийският град Грац, историческият базар в иранския град Табриз, местата, където са извършени американски ядрени опити през 40-те и 50-те години на миналия век.

Миналата година България внесе искане в комитета по културното наследство обектът под егидата на ЮНЕСКО в Пирин да се разшири до площта на национален парк "Пирин".

В момента под защита са 40 хил. ха от парка.

Искането предизвика протести сред кметовете на Банско и Разлог, че това би препятствало развитието на туризма в района, а от екоминистерството обясниха, че строителните им планове са в конфликт с българското законодателство, а обектът на ЮНЕСКО ще обхване високите части на планината, където по принцип не се допуска никакво строителство.

През 2009 г. ЮНЕСКО добави 13 обекта към списъка на световното културно наследство, който сега се състои от 890 забележителности, припомни ДПА.

Споделяне

Още от България