Парк в унгарско градче ще носи името на съюзник на Хитлер

Жителите на малко унгарско градче не успяха да спрат кръщаването на местен парк на името на лидера на страната от времето на Втората световна война и съюзник на Хитлер Миклош Хорти. Свиканият по тяхно настояване референдум се провали заради ниска активност, предаде вестник "Дейли телеграф", цитиран от БТА в понеделник.

Парк в градчето Дьомрьо, недалеч от Будапеща, бе кръстен миналата година на Миклош Хорти по предложение на крайнодясната партия "Йоббик" - третата по големина политическа сила в парламента. Местни жители, ядосани от решението, предизвикаха референдум по темата, но той беше обявен за невалиден, защото в

него участваха само 18 процента от имащите право на глас, съобщи унгарската осведомителна агенция МТИ.

Хорти, автократ, който управлява от 1920 до 1940 г., когато е свален от нацистка Германия, прокарва антиеврейски закони, вкарва страната в несигурен съюз с Хитлер и е на власт, когато започва изпращането на унгарски евреи в лагерите на смъртта.

Хорти обаче е почитан от някои като герой, застанал начело на страната след комунистическата революция от 1919 г. и тежката загуба на две трети от територията на Унгария с Трианонския мирен договор от 1920 г.

Между 1948 и 1989 г., в социалистическа Унгария, Хорти бе смятан за фашист, но след 1989 г. крайнодесни организации и общественици успяха донякъде да го реалибилитират исторически, отбелязва "Дейли телеграф".

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?