Паркингът на бул.”Цариградско шосе” в София става безплатен до 1 септември

Паркингът на бул.”Цариградско шосе” в София става безплатен до 1 септември

Новооткритият буферен паркинг при метрото на бул.”Цариградско шосе” да бъде безплатен до 1 септември, от когато цените за паркиране в центъра на София скачат двойно. Това предлага изпълнителният директор на “Метрополитен” Стоян Братоев. Предложението му предстои да бъде одобрено от Столичния общински съвет на 10 май.

 

В момента за ползването на паркинга не се плаща нищо за първите два часа престой при условие, че си купите билет за метрото, който е един лев. След това за всеки час се плаща по 0.50 лв. за престой. Това не е икономически изгодно на шофьорите в момента, показали изчисленията на “Метрополитен”.

 

Според тях ако паркингът стане безплатен докато се разработи притокът на пътници в метрото ще се увеличи. В момента средно дневно той се ползва от 80 - 100 автомобила. Капацитетът му е за 1300 места.

 

Такава била и европейската практика. Подобен буферен паркинг в Мюнхен е бил безплатен в продължение на половин година, а във Франкфурт близо година. След гратисния период буферния паркинг във Франкфурт е станал 1 евро за час, докато в центъра на германския град се е паркирало срещу 4 евро, мотивира се инж.Братоев.

 

За това той предлага буферния паркинг на бул.”Цариградско шосе” да бъде безплатен до 1 септември. От тогава влизат новите цени за пъркиране в центъра на София. Въвеждат се две зони – синя и зелена.

 

Синя зона остава историческият център на града, като паркирането се ограничава до 2 часа, като един час ще струва 2 лв. В момента е един лев.

 

В нова зелена зона цената за паркиране ще бъде лев, а максималният престой на автомобилите ще е до 4 часа. Зелената зона обхваща границите на бул. "Княгиня Мария Луиза", ул. "Веслец”, ул. "Клокотница”, ул. "Будапеща”, ул."Козлодуй”, бул. "Ген. Данаил Николаев”, бул. "Евлоги и Христо Георгиеви”, бул. "Пенчо Славейков”, бул. "България“, бул. "Тотлебен”, бул. "Скобелев”, ул. "Опълченска”.

 

Увеличава се и времето за платено паркиране с един час. Новото работно време ще бъде от 8 до 19 часа. В момента е от 8.30 до 18.30 часа както е в момента.

 

От 1 септември двойно скача и санкцията за вдигането на колата с паяк. Цената от 30 лв. сега става 60 лв. Поставянето на скоба пък поскъпва тройно - от 10 лв. сега на 30 лв. от 1 октомври.

 

 

Споделяне

Още от България