Парламентарният контрол остава "тъмна Индия"

Парламентарният контрол остава "тъмна Индия"

Мнозинството в парламента отхвърли идеята на БСП да бъде върнат парламентарният контрол всеки петък.

Социалистите искаха въпросите към министрите отново да са на живо, но при строги мерки - в залата да са само министърът, който отговаря, и питащият го депутат. Предложението обаче не беше прието и така до края на извънредното положение министрите ще се отчитат пред народните представители писмено.

По време на дебатите депутатите от БСП се оплакаха, че част от въпросите им въобще не се публикуват на сайта на парламента, а министрите се бавели с отговорите повече от допустилното по правилник.

Социалистите определиха ситуацията като "тъмна Индия".

Управляващите пък обвиниха социалистите, че искат да върнат присъствения парламентарен контрол само за да ги дават по телевизията.

"Извънредно положение не означава безконтролно положение. Искаме да се възстанови парламентарният контрол. И какво чухме в отговор от страна на управляващите - аа искаш да се възстанови нормалността за тях е антитеза. Едва ли не БСП сме едни агресори, които искаме нещо извън нормалното. Да има парламентарен контрол е нормално, а не антитеза. Изглежда у нас напоследък модерно постоянно се цитират различни философи. Имаме си много хубава българска приказка: "Свестните у нас, считат за луди", каза от своя страна лидера на БСП Корнелия Нинова.

"Питайте, г-жо Нинова. Получавате отговорите", каза в отговор председателят на парламента и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Тя отхвърли обвиненията на социалистите, че управляващите ограничават изказванията на опозицията. Сега ситуацията била по-сложна и налагала тези мерки.

"Имате телевизия, която не е много рейтингова, участвайте повече в нея, разказвайте за отговорите, които министрите дават и може би тогава ще почнат да гледат вашата телевизия всички български граждани. Пожелавам ви го от сърце, но не всичко е телевизия, уважаеми колеги", каза още Караянчева.

Антон Кутев каза, че профанизирането на парламентарния контрол до опит да се покажеш по телевизията е не само невярно, но и опасно.

"То е част от очевидно от някакви опорни точки и разработена пиар стратегия на управлението, с която искате да покажете опозиционните депутати като някакви жадни за слава хора. Само че, когато аз задавам въпрос в парламентарния контрол аз обикновено не задавам въпрос за себе си, за леля ми, а въпрос, който вълнува моите и вашите избиратели. Когато аз задам един такъв въпрос, този въпрос трябва да стигне до тези избиратели", каза още Кутев.

Споделяне

Още по темата

Още от България