Парламентът направи компромис пред МВР за дознателите

Народното събрание прие на първо и второ четене исканото от МВР удължаване на срока за дознателите, които нямат висше юридическо образование да могат да разследват престъпления. Парламентът реши, че статуквото във вътрешното ведомство ще се запази до 1 май 2008 г. Това стана чрез промени в Закона за МВР, внесени от депутатите Георги Юруков (БСП), Борислав Ралчев (НДСВ), Христо Бисеров (ДПС).

Именно Ралчев бе един от основните противници на идеята недостатъчно квалифицираните служители на МВР да извършват разследвания. Дясната опозиция гласува срещу промените.

Така още 13 месеца Румен Петков ще може да назначава със заповед който си поиска от своите около 60 000 служители на пост като водещ на наказателния процес в рамките на досъдебното производство.

В момента близо 10 000 служители изпълняват тази функция. Приетите преди една година нов Наказателно-процесуален кодекс и нов Закон за МВР предвиждаха до началото на май тази година бройка да бъде намалена до твърд щат от 2000 души.

Длъжността “дознател” след 1 май тази година щяха да заемат само юристи. Идеята бе с разследванията да се занимават само достатъчно грамотни с правото хора, които да успеят да поемат задълженията на следователите.

Това се определяше от управляващата коалиция като една от основните реформи в наказателния процес. Заради унизително ниските заплати и огромната претовареност на дознанието за една година МВР не успя да запълни щата си.

Нежеланието на МВР да се реформира пролича почти веднага след приемането на двата закона. Тогава още Румен Петков предложи да се върне стария формат на определяне на дознателите.

Според опозицията удължаването на сроковете няма да реши проблема с разследването в МВР.

“Тази поправка се прави по волята на един човек от изпълнителната власт. Прогнозата ми е, че след една година дереджето с дознанието ще бъде абсолютно същото, с разликата, че тези дознатели ще са завършили още един курс от юридическото си образование”, каза депутатът от ОДС Йордан Бакалов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?