Парламентът отхвърли президентското вето върху НПК

Парламентът отхвърли президентското вето върху НПК

С гласовете на ГЕРБ, "Атака" и ДСБ Народното събрание отхвърли в сряда ветото на президента върху двата най-спорни текста от новия вариант на Наказателно-процесуалния кодекс. С това съдът получава възможност да налага присъди само върху тайни доказателства и се въвежда окончателно фигурата на "резервния защитник".

131 депутати гласуваха "за" отхвърлянето на президентското вето, 47 бяха "против" и двама се въздържаха. Синята коалиция се раздели в гласуването, като от СДС се обявиха срещу тези две корекции на закона. Лидерът на ДСБ Иван Костов ги защити с мотива, че обществото в момента се нуждае от повече сигурност и трябва да се подкрепят усилията за борба с престъпността.

Дебатът се концентрира върху това дали българите се нуждаят от повече гаранции за своите граждански права или имат нужда от повече сигурност. Твърдата опозиция в лицето на БСП и ДПС литературно отпрати темата и към видните диктатури на 20 век.

Основно депутатите от БСП разчитаха на емоционално украсени аргументи и споменаха времето на Дзерджински, Берия, нацистка Германия, Сталин, инквизицията и дори случая с турското правораздаване от филма "Среднощен експрес". Те заплашиха още, че ще сезират Конституционния съд за текстовете. ДПС бяха значително по-въздържани като обвиниха ГЕРБ, че умишлено подвеждат обществото със своите интерпретации около НПК. СДС се обяви против развързването до такава степен на ръцете на полицията.

Ветото

Президентът Георги Първанов наложи ветото, като се позова на Европейската конвенция за защита правата на човека, която гласи, че никой не трябва да бъде съден само въз основа на тайни доказателства. Промените в НПК създават именно тази възможност, след като съдът ще може да осъжда само върху показанията на анонимен свидетел и данни от специални разузнавателни средства.

По повод поправката, свързана с резервния защитник, президентът твърди, че тя "противоречи на чл. 6, т. 3 от Европейската конвенция за защита правата на човека, прокламиращ, че всяко лице, обвинено в извършването на престъпление, има право “да се защитава лично и да ползва адвокат по свой избор”.

Сега НПК вече ще дава възможност при неявяване по неуважителни причини на упълномощения адвокат и на обвиняемия, резервният защитник да предприема процесуални действия без знанието на тъй наречения му довереник. Най-оспорваният момент е, че в рамките на досъдебното производство този адвокат се назначава от прокурора. Това, на практика, означава, че обвиненият ще си назначава своя противник в процеса. По време на съдебната фаза, "резервата" ще се назначава от съда.

БСП и ДПС заплашиха, че всяка подобна ситуация ще доведе до осъдителни присъди пред съда в Страсбург.

Твърда подкрепа за НПК

ГЕРБ твърдо застанаха зад законопроекта на Министерството на правосъдието, въпреки предварителните индикации от Бойко Борисов, че поне текстовете за "резервния защитник" може да бъдат обмислени допълнително.

Според председателят на правната комисия Искра Фидосова НПК дава достатъчно гаранции за защита правата на обвиняемия. По думите ѝ той ще може по всяко време да се откаже от назначения резервен адвокат и може да поиска неговата смяна. Тя обясни, че ако обвиняемият е заинтересуван от бързото протичане на процеса, резервният защитник няма да встъпи в своите функции и само ще наблюдава отстрани.

По въпроса за "тайните присъди" Фидосова заяви, че това е "само възможност", а преценката се прави от конкретния съд. Депутатът каза, че така се доразвива принципната постановка за разширяване на правото на съдията да решава по вътрешно убеждение. Досега съдът може да налага присъда само, ако тайните доказателства бяха подкрепени с поне едно явно. Това е практика и във всички европейски законодателства.

Полицейщина

Депутатът от ДПС Христо Бисеров обвини групата на ГЕРБ, че по настояване на "вътрешният министър, който от скоро е и министър на правосъдието", "границата е била прекрачена". Той настоя, че резервният защитник ще има повече правомощия, отколкото управляващите признават.

По думите му в НПК няма гаранции, че той няма да взима участие в процеса, въпреки присъствието на титулярния адвокат, а "анонимен свидетел" може да бъде и агент под прикритие с напълно скрита за съда самоличност. От ГЕРБ очаквано отхвърлиха това тълкуване. Спорът между юристите в парламента обаче е индикатор, че съдът също ще се сблъска с проблем как да тълкува текстовете.

Йордан Бакалов от СДС заяви, че ГЕРБ пристъпва към тези промени преди в МВР да са използвали всичките си възможности да разследват престъпността. Димо Гяуров (СДС) заяви, че е опасно да се развързват ръцете на полицията по този начин. Янаки Стоилов също предупреди, че даването на такава власт в ръцете на Цветан Цветанов може да доведе до вътрешни проблеми за управляващите. "Това би трябвало вас да притеснява", обясни им той.

"Трябва да се претеглят правата на гражданите и правата на държавата. Аз искам да застана на страна на жертвите на престъпленията повече, отколкото искам да застана на страна на обвиняемия", заяви Иван Костов и заяви, че НПК е призван да гарантира сигурността. По думите му сега гражданското общество се чувства заплашено от престъпността и трябва да бъдат подкрепени усилията за борба с нея.

"Тази политика на правителството се приема добре от хората", добави той.

Павел Шопов от "Атака" обясни, че наказателната репресия досега не е била достатъчна и трябва да се даде на МВР и съда "годно оръжие във войната с престъпността". После добави, че и по време на социализма наказателната репресия пак е била недостатъчна.

Нацистите, Берия и другите

Бившият вътрешен министър Михаил Миков репликира Костов и обясни, че НПК гарантира именно правата на гражданите. Той направи кратък исторически преглед на възникването на съвременния наказателен процес като отбеляза, че той е толкова формален, за да не се повтаря времето на Берия, инквизицията и нацистките процеси.

"Ние искаме съвременна, демократична и правова държава, а не авторитарна държава, която помним от гладните години от времето на Сталин", върна се назад в спомените си депутатът от БСП Мая Манолова. Според нея България се превръща в държавата от филма "Среднощен експрес." Павел Шопов от своя страна коментира като странен факта, че бившите комунисти говорят така за други видни комунисти.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?