Парламентът отказа да изслуша Владислав Горанов заради акция на НАП

Парламентът отказа да изслуша Владислав Горанов заради акция на НАП

Парламентът отхвърли искането на "БСП за България" да изслуша министъра на финансите Владислав Горанов заради съмнения за натиск на Националната агенция по приходите (НАП) върху съдии, адвокати и счетоводители.

През лятото за втора поредна година НАП предприе засилена акция срещу търговците по Черноморието, които укриват данъци. Стигна се до запечатването на десетки обекти, но често след съдебни разпореждания се стигаше до отмяна на предварителното изпълнение на данъчната заповед за затваряне. Това предизвика гнева на вицепремиера Валери Симеонов, който през август дори прати сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет срещу ръководителя на Административен съд Бургас съдия Панайот Генков.

Скандалът се разрасна заради недоволството на адвокати, които обявиха, че НАП е предприела ответни мерки срещу тях, защото защитават интересите на търговците.

Миналата седмица в декларация от парламентарната трибуна изнесе информация за доклад от дирекцията на НАП в Бургас до централното управление на агенцията, в който се предлага да се извърши селекция на счетоводните фирми и адвокатските дружества, за които има информация, че правно обслужват заинтересованите лица, на които са издадени принудителни административни мерки - запечатване на обект, а също така и на съдии от Бургаския административен съд и членове на техните семейства. За периода 11 август - 31 октомври 2017 г. на териториалните дирекции на приходната агенция в цялата страна са възложени общо 39 броя проверки и ревизии на физически лица с професия адвокат, съдия или счетоводител, от които 25 са на територията на НАП-Бургас, цитираха от БСП отговор от НАП на тяхно запитване.

"Всеки има право да е недоволен от едно или друго решение на съда, но има начин, по който те да се оспорват на по-горната инстанция", коментира зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков. По думите му НАП не трябва да се използва като средство за репресии над инакомислещите и тези, които упражняват свободни професии.

За да пресекат разнообразните начини, по който търговците по морето крият данъци, управляващите направиха и промени в законодателството, които да затруднят образуването на нови фирми при приближаване на прага за регистрация по ДДС.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?