Парламентът подкрепи бъдещото разширяване на НАТО

Със 178 гласа "за" от общо 182 народни представители в залата Народното събрание днес прие декларация по случай присъединяването на България към Северноатлантическия договор.

Четиримата депутати от Коалиция за България, които не подкрепиха и ратификацията на Северотлантическия договор на 18 март - проф. Андрей Пантев, Огнян Сапарев, Александър Паунов от БКП и о.з. ген. Любен Петров, днес отново бяха против общата декларация.

В декларацията депутатите заявяват пълната подкрепа на страната ни на политиката "отворени врати" на НАТО, както и на желанието на Албания, Македония и Хърватия за бъдещо членство в Алианса.

С документа народните представители приветстват присъединяването на страната ни към Алианса, като отбелязват, че това е резултат от 14-годишните целенасочени усилия от страна на всички държавни институции и българското общество.

Според парламентаристите това е завръщането на страната ни в семейството на демократичните държави, гаранция за сигурността и стабилността, както и гаранция за подобаващото място на страната ни в европейската и световната политика.

Документът потвърждава ангажираността на България в борбата с тероризма и готовност на страната да споделя отговорностите и задълженията, произтичащи от членството ни в алианса.

България ще продължи да провежда реформите, свързани с участието ни в НАТО, се казва в декларацията.

Народните представители приветстват и присъединяването на останалите шест нови членки на алианса - Естония, Латвия, Литва, Словакия, Словения и Румъния.

С декларацията се потвърждава волята на България да допринесе за разширяване на зоната на стабилност и сигурност в Югоизточна Европа, Черноморската зона и Кавказ, в Европа и прилежащите региони.

Споделяне

Още от България