На първо четене

Парламентът прие лимит за таксите на съдебните изпълнители

Народното събрание прие в сряда на първо четене законопроект, с който се въвежда таван за таксите при принудително изпълнение, без значение от финансовия интерес. Промените в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) са остро критикувани от гилдията на частните съдебни изпълнители, които прогнозират срив на събираемостта със 60% и облагодетелстване само от големите длъжници и кредитори.

Таванът трябва да бъде определен от Министерския съвет след окончателното приемане на промените от Народното събрание.

Законопроектът бе внесен през февруари без съгласуване със заинтересуваните институции от депутатите от ГЕРБ - Емил Радев, Ивайло Тошев и Даниела Миткова. Тримата не предоставиха и финансова обосновка за предложението си, което е често срещано нарушение на Закона за нормативните актове.

Освен че въвежда таван, законопроектът предвиждат да не се начислява такса върху сумата, платена като адвокатски хонорар, а ако длъжникът плати в срока за доброволно изпълнение, такса въобще да не се събира.

Предвижда се заявлението за издаване на заповед за изпълнение да може да се подава още по местожителството на кредитора, а обявлението за публичната продан задължително да се публикува и на официалния сайт на районния съд по местоизпълнението.

Вносителите мотивират предложенията си с целта за ограничаване и предотвратяване на злоупотребите и корупционните практики. Според тях новите процедури ще улеснят гражданите.

По време на дебата Мая Манолова (БСП) определи промените като поръчкови.. Тя се застъпи за позицията на Камарата на частните съдебни изпълнители и обясни, че разширяването на подсъдността по издаване на заповед за изпълнение буквално ще задръсти големите съдилища. Манолова добави, че таванът на таксите облагодетелства само големите длъжници и банките, но законопроектът нищо не прави за масовия длъжник, който изнемогва в кризата.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?