Парламентът ще прави още две служби за подслушване

Парламентът ще прави още две служби за подслушване

Управляващата коалиция смята да създаде две нови служби за извършване на подслушвания и проследявания. Te ще влязат в структурата на бъдещата Национална агенция по сигурността (НАС) към Министерски съвет, съобщи пред Mediapool депутатът от БСП и член на комисията по вътрешната сигурност и обществен ред Надка Балева.

В четвъртък законопроектът за НАС бе приет на първо четене и от правната комисия в парламента. Ден по-рано той бе гласуван от вътрешната комисията и комисията по отбраната.

Службите ще бъдат създадени по модела на сега съществуващите в рамките на МВР структури Дирекция “Оперативно-техническо издирване” (ДОТИ) и Дирекция “Оперативно издирване” (ДОИ). Първата от тях се занимава с техническата реализация на подслушванията, а втората с физическо проследяване и също с подслушвания. В същото време МВР ще си запази своето. Така за сигурността и спазването на закона ще слухтят общо четири държавни организации.

Създаването на новите служби се налагало, за да се обезпечи работата на Национална служба “Сигурност”, която ще бъде иззета от Румен Петков. Те ще извършват агентурни задачи, но само по отношение на престъпността по високите етажи или при заплахи за националната сигурност. Паралелните МВР – структури ще продължат да работят по останалия криминален контингент.

Пред Mediapool Надка Балева обясни, че въпреки наличието на агентурата и подслушванията, НАС няма да има разследващи функции. Агенцията ще работи по своите информационни канали и ако се съберат достатъчно данни, за да стартира официално разследване, те ще бъдат предавани на прокуратурата.

В отговор на въпрос дали няма да се получат търкания между НАС и МВР за това кой кого да разработва, Балева заяви, че проблемът трябва да бъде решен с изготвянето на конкретни инструкции за взаимодействието между двете ведомства. Така ще се разреши въпросът кой ще разследва казус, при който високопоставен чиновник извършва престъпление в съдружие с човек, който не попада под юрисдикцията на НАС. При отсъствие на изрична инструкция, претенции да го “разработят” основателно биха имали и НАС, и  МВР.

Ново преяждане с власт

Преди три месеца Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) излезе с решение, че в момента българският вътрешен министър има твърде големи правомощия да подслушва. Той може да нарежда използването на специални разузнавателни средства (СРС) без съдебен контрол, както и да определя еднозначно съдбата на използваната информация.

В България няма процедура, по която гражданите могат да изискат информация дали са били подслушвани по някакъв повод.

Според решението на ЕСПЧ българските разпоредби в областта за ползването на СРС-та са в нарушение на чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека. В разпоредбата се казва, че всеки има право на зачитане на неговия личен и семеен живот.

“Намесата на държавата в това право е недопустима, освен в случаите, когато са застрашени националната и обществената сигурност. Това обаче трябва да става в рамките на демократичните стандарти”, се казва в този член от конвенцията.

В момента правото на ДОТИ и ДОИ да събират информация с подобни методи се определят от Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС). При положение, че НАС ще подслушва по същия закон, то бъдещият шеф на агенцията реално също ще попадне в същата ситуация на прекомерна власт.

Споделяне

Още по темата

Още от България