Тръгва законът за “българското ФБР”

Тръгва законът за “българското ФБР”

Законопроектът за Национална агенция “Сигурност” (НАС) влиза в сряда на първо четене в пленарна зала, а срокът за предложения между първо и второ гласуване в парламента ще бъде удължен и ще е около месец. Това съобщи във вторник говорителят на БСП Ангел Найденов, който е и един от авторите на проекта.

Найденов коментира, че парламентарната група на левицата няма да подкрепи лустрационни текстове, каквито обмисля да предложи НДСВ. Миналата седмица източници на Mediapool съобщиха, че шефът на вътрешната комисия Николай Свинаров (НДСВ) готви такива текстове, според които на ръководни длъжности в НАС няма да могат да се назначават служители на бившата Държавна сигурност (ДС).

Според жълти депутати социалистите се опасявали, че ако сложат лустрационни текстове в бъдещия закон, няма да има кой да оглави НАС, тъй като “или ще се търси политическо лице, или ще бъде назначено ченге, тъй като средно положение няма”. “Не можеш да сложиш 30-годишен човек, който е с чисто минало, но няма опит в управлението на такава важна структура”, коментира депутат. 

“Не виждам основание тъкмо в предлагания законопроект да се поставя този въпрос. Много по-важен е въпросът за гарантиране на професионализма на служителите в агенцията”, обясни Найденов и допълни, че левицата ще направи всичко възможно в закона да се гарантира, че няма да има “политически чадър” при назначаването на ръководството на НАС, вече по-популярна като “българското ФБР”.

Като гаранция за прозрачността при избора на шефове в агенцията, която бе лансирана преди няколко месеца от премиера Станишев и чрез която, по мнението и на социалисти, се цели да се орежат правомощията на вътрешния министър Румен Петков, Найденов посочи отчетността ѝ пред различни институции, включително и пред нарочна комисия в парламента.

Говорителят на социалистите каза, че очаква на първо четене законопроектът да бъде подкрепен и от НДСВ. Неясен засега остава обаче въпросът, който бе повдигнат от опозицията, и “прегърнат” като идея и от царисти, дали шефът на бъдещата силова структура ще бъде назначаван с указ на президента или не. Според депутати при втория вариант това до известна степен “ще ореже правомощията на държавния глава”.

Засега остава “висящ” и въпросът дали НАС ще има разследващи функции, каквито не са предвидени в законопроекта на управляващите. Според експерти обаче така до голяма степен работата на бъдещото ведомство се “осакатява”, тъй като то само ще събира, анализира и пр. информация за престъпния свят, без да може да го “заключва” и “лови”.

По прогнозите на Ангел Найденов “българското ФБР”, в което ще влязат Национална служба “Сигурност”, финансовото разузнаване и военното контраразузнаване и което ще се бори с организираната престъпност, корупцията по високите етажи на властта, финансовите злоупотреби и пр., ще може да заработи от Нова година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?