Готвят полицейски функции за новата спецагенция

Служителите на бъдещата Национална агенция за “Сигурност” (НАС) да имат право да задържат заподозрени до 24 часа, както и да обискират, претърсват и изземват. Около това мнение са се обединили депутати от работната група, която доизглажда първоначалния вариант на законопроекта за новата структура, доразвивайки нейната “оперативно-издирвателната дейност”. Това научи в сряда Mediapool от народни представители. Според тях на “агентите” ще бъде разрешена и употреба на физическа сила, ако при задържане определено лице окаже съпротива.

Обмисля се на служителите на НАС да бъде разрешено и да носят оръжие. В законопроекта ще бъде записан и принципът на работа на агенцията – тя трябва да е “политически неангажирана”. Депутати обясниха още, че в законопроекта, който се очаква до седмица да влезе на второ четене в пленарна зала, е доразвит по-добре и начинът на парламентарен контрол върху “българското ФБР”. Спецагенцията ще трябва да се отчита пред Народното събрание периодично какво е свършила, къде са отишли парите, отпускани за нея и пр.

В НАС, която бе лансирана лично от премиера Сергей Станишев, трябва да влязат Национална служба “Сигурност”, която в момента е в МВР, военното контраразузнаване и финансовото разузнаване, които сега са съответно в Министерството на отбраната и в Министерството на финансите. Задачите на новата структура са защита на националната сигурност, борба на организираната престъпност, корупцията по високите етажи на властта, тероризма, финансовите престъпления и нарушения и пр.

По мнението член на работната група, трябва да се доогледат още нещата около разделението на информационните масиви от трите структури, особено тези, които засягат МВР. Обсъжда се дали масивите ще се ползват съвместно от новата агенция и министерствата, или ще се създават нови.

Депутати коментираха, че в законопроекта на работната група, както и в първоначалния вариант, не се предвижда на агенцията да се дават разследващи функции. По този въпрос съществуват противоречиви мнения – според някои експерти без такива правомощия агенцията ще е “осакатена” и няма да има голям смисъл от създаването ѝ. Други смятат, че ако ѝ се дадат такива правомощия, тя ще дублира вече съществуващи структури.  

Вътрешният министър Румен Петков е категорично против “българското ФБР” да има полицейски функции. Той неведнъж предупреждава, че това не е “най-верният подход, дори е пагубен за държавата”. При гласуването на законопроекта на първо четене министърът не отрече пред журналисти, че конфликтите между службите в МВР и НАС ще бъдат гарантирани, ако се стигне до “дублиране” на полицейски функции. За сега не е ясно кой ще бъде арбитърът между министерството и агенцията.  

Срокът за предложения по законопроекта за НАС е до четвъртък, а след това влизат за обсъждане във вътрешната комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България