Парламентът увеличи комисиите си, създаде и нова като флирт с гражданството

Въпреки декларациите, депутатите не се отказаха от полагащите им се безотчетни пари

Парламентът увеличи комисиите си, създаде и нова като флирт с гражданството

Четири ще бъдат новите постоянни парламентарни комисии, които ще съпътстват дейността на Народното събрание. Това стана ясно при окончателното гласуване на правилника му в сряда.

Според приетите текстове доскорошната комисията по икономика и енергетика ще бъде разделена на две. Такава идея имаше и за самото ведомство, но министър-председателят Пламен Орешарски се отказа от преструктурирането с мотива, че има твърде много работа и малко време, а разделянето на министерството би глътнало поне една година. Два ще бъдат и помощните органи, които ще контролират Министерството на регионално развитие и новото министерство за инвестиционно проектиране.

Нова ще е комисията за взаимодействие с граждански организации и движения. Тя ще разглежда подписките с искане за референдуми, а неправителствените организации ще ѝ предоставят становища по всички законопроекти. Тя най-вероятно ще бъде оглавена от заместник-председателя на парламента Мая Манолова. Запазва се и комисията по вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите.

Една комисия ще следи службите за сигурност, използването и прилагането на специални разузнавателни средства (СРС) и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. В миналия парламент за тези теми отговаряха две подкомисии - за СРС и за службите за сигурност, както и постоянната комисия за контрол над Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Новата мегаструктура в парламента ще включва по равен брой представители от всяка парламентарна група – трима. По неофициална информация тя ще бъде оглавена или от Младен Червеняков или от Димитър Дъбов (Коалиция за България). Според социалисти обаче Дъбов е най-вероятният нов шеф на вътрешната комисия.

По неофициална информация здравната комисия ще бъде поета от ДПС, а за шефския пост се готви депутатката Нигяр Джафер. Нейната колежка от БСП Корнелия Нинова ще поеме социалната комисия, а Йордан Цонев от ДПС ще оглави комисията по бюджет и финанси.

По неофициална информация новите управляващи са склонни да дадат две председателски места на ГЕРБ и едно на "Атака". Както Mediapool писа, най-вероятно Волен Сидеров ще оглави комисията за борба с корупцията.

Междувременно народните представители не се отказаха от безотчетните пари, които получават в размер на две трети от месечната си заплата. Тези средства не се облагат с данъци и парламентаристите могат да ги ползват, за да финансират свои офиси в избирателните си райони и да поддържат сътрудници. Това обаче често не се случва и финансите се събират в парламентарните групи, като се ползват за закупуване на подаръци и представителни разходи.

В мандата на 41-я парламент ГЕРБ обявиха, че ще премахнат тези пари. Дори се направи междуведомствена работна група, която не произведе нищо. След зимните протести доста депутати декларираха, че ще се откажат от тази привилегия, но забравиха обещанието си.

Официално предложение парите да бъдат отчитани на сайта на Народното събрание всеки месец направи Мая Манолова от БСП, но идеята ѝ отпадна още при обсъждането в левицата и не стигна до залата.

Днес Манолова се зарече, че тя самата ще публикува отчет за изхарчените пари и дейността си като депутат с надеждата примерът ѝ да бъде последван и от колегите ѝ.

В правилника на Народното събрание бе записано още, че се признават транспортните разходи на народен представител при пътуване с държавния и общинския вътрешноградски транспорт, жп, автомобилния и водния транспорт - първа класа, и спално място за цялата вътрешна транспортна мрежа.

Признават се също така транспортните разходи на народните представители по частни автобусни линии във връзка с дейността им като депутати. Осребрявани ще бъдат и разходи на депутатите от райони, намиращи се в области, с които има самолетна връзка и отстоящи на повече от 250 километра от София, до общо 40 самолетни билета годишно - еднопосочни или двупосочни, а на останалите - до общо 12 самолетни билета годишно - еднопосочни или двупосочни, свързани с дейността им на народни представители.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?