Парламентът закри инвестиционното министерство

Народното събрание одобри в сряда промени в Закона за устройство на територията, с които закри Министерството на инвестиционното проектиране, а неговите функции бяха върнати в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както беше преди идването на правителството на Пламен Орешарски на власт. Корекциите бяха одобрени и на първо и второ четене.

Така отново регионалното ведомство поема контрола по издаването на разрешителни за реализация на инвестиционните проекти, върху Дирекцията за национален строителен контрол и Агенцията по геодезия

Съгласуването и одобряването на инвестиционни проекти за строежи от първа и втора категория с индикативна стойност над 10 милиона лева, финансирани с публични средства, както и издаване на разрешения за строеж, за които не е започнало производство по  съгласуване, ще се извършва от общинските или от областните администрации, приеха депутатите.

Одобрените промени дават възможност и за освобождаване на щатни бройки, които в последствие трябва да бъдат прехвърлени към новосъздадените министерства.

Споделяне

Още от България