Парламентът започна работа, ГЕРБ направи заявка за пълен мандат

Цветан Цветанов обеща съдебна реформа, партиите се обявиха за силна Европа

Депутатите от 44-тото Народно събрание положиха клетва в сряда на тържествено заседание, открито по традиция от най-възрастния народен представител – този път журналистът Тома Томов от БСП. Той държа патетично слово с цитати от "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов за събранието на Оборище. След това народните представители пристъпиха към предварително съгласувания избор на председател - Димитър Главчев от ГЕРБ, както и петимата му заместници от всяка една от петте парламентарни групи: Цвета Караянчева (ГЕРБ), Валери Жаблянов (БСП), Явор Нотев (Обединени патриоти), Нигяр Джафер (ДПС) и Веселин Марешки (Воля).

Най-голямата партия ГЕРБ даде заявка за пълен управленски мандат в коалиция с "Обединените патриоти", БСП очаквано се определи като алтернатива, а лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който не е част от договаряната управленска коалиция, обеща да работи за създаване на "най-ефективното правителство досега". ДПС обеща да работи срещу присъствието на крайните националисти във властта.

Общото в речите на лидерите на парламентарните групи беше патриотичната доминанта, нагласена според конкретните им политически заявки за предстоящия мандат. В пленарната зала, а и сред официалните гости, наблюдаващи заседанието от балкона, цареше лека досада. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изслуша ораторите, рисувайки си звезда, която старателно запълни в синьо. Най-пространно бе словото на лидера на БСП Корнелия Нинова, а най-кратко бе това на Веселин Марешки.

ГЕРБ със заявка за пълен мандат и съдебна реформа

"Влизаме в парламента със заявката за пълен управленски мандат", обяви Цветан Цветанов от името на ГЕРБ. Той каза, че ГЕРБ ще се оттегли от властта в момента, в който управленската формула доведе страната до застой. Цветанов обяви, че ГЕРБ няма да допусне "крайните форми на национализъм" във властта.

Той изрази надежда коалиционната формула да доведе до политическо съгласие по националните приоритети. ГЕРБ ще настоява за прозрачност и ясни принципи на управлението, за да не бъдем жертва на партийни и вътрешнокоалиционни интриги, каза Цветанов. Той заяви, че очаква в рамките на новата управленска формула да няма място за политически рекет и подобна порочна практика да остане само лош пример от миналото.

Цветанов отбеляза, че управленската програма на ГЕРБ залага на реални решения за развитието на България. По време на кампанията заявихме, че няма да обещаваме нищо, което не можем да изпълним. Не искаме да правим политики, които да се харесат само заради популистки заряд, коментира той и посочи, че хората са избрали рационален управленски модел.

Първият посочен от ГЕРБ управленски приоритети бе съдебната реформа. След него бяха изброени борбата с корупцията, повишаването на стандарта на живот, образованието, здравеопазването и националната сигурност. ГЕРБ ще работи за промяна в изборното законодателство за отразяване на резултатите от националния референдум. Партията се обяви срещу инициативата на президента за отнемане на правото да гласуват за българите в чужбина.

Корнелия Нинова: Състезанието не е приключило. Намираме се на полувремето

"Ние сме опозиция в 44-тото Народно събрание и алтернатива на политическа партия ГЕРБ", обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Няма цвят и партии пред опасността да изчезнем като народ. Не можем да си затваряме очите пред високата смъртност и ниската раждаемост. Имаме нужда от национално съгласие", каза тя.

По думите ѝ управленската алтернатива е икономика не на монополи, а на малък и среден бизнес, защита на българското земеделие. Още тази седмица БСП внася редица законопроекти и искане за изслушване на КЕВР, за да се разбере в чий интерес работи комисията, каза Нинова. Тя обеща да подкрепи ГЕРБ в увеличението на учителските заплати, но според нея това няма да реши проблемите в образователната система. По думите ѝ без инвестиции в наука, култура и духовност, няма как да се постигне голям напредък.

"Най-сериозна е нашата алтернатива в политиката по доходите и борбата с бедността“, заяви Корнелия Нинова. Тя посочи, че на предложението на управляващите за 200 лв. пенсия, БСП внася алтернативно предложение за индексиране на всички пенсии, преизчислени към доходите за 2013 г. По сметки на БСП това ще струва 800 милиона лева. Според Корнелия Нинова това е напълно възможно. Тя изчисли, че всяка година бюджетът губи 7.2 милиарда лева от контрабанда с цигари, алкохол, сивия сектор с горивата, злоупотребите с обществените поръчки и ниските концесионни такси.

Нинова заяви, че внасят предложение депутатските заплати да се замразят. "За да се случи нашата алтернатива има един въпрос на въпросите - корупцията, битова престъпност, съществуващата паралелна държава", каза Нинова и подчерта, че трябва да се подсигурят системите на МВР и на отбраната. "Не успяхме да спечелим избори 2017, но състезанието не е приключило. Намираме се на полувремето. Продължаваме по пътя, който очертах. Продължаваме промяната и тя ще стане", обяви тя.

"Обединени патриоти" искат затваряне на т.нар. американски ТЕЦ-ове

Възраждане на българската икономика, въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие за държавната и местната администрацията, намаляване на регулациите за бизнеса до минималното за ЕС, както и ново антимонопололно законодателство – това са приоритетите във властта за "Обединените патриоти". От името на коалицията реч държа Валери Симеонов.

Той отбеляза напрегнатата обстановка в света. По думите му тревога буди ситуацията в Турция, нестабилната политическа обстановка в Румъния и Македония, ескалиращото напрежение между САЩ и Русия. Затова не можем да си позволим страната ни да бъде въвличана в сценарии на остро противопоставяне, има нужда от стабилно управление и правителство, каза Симеонов.

"Обединени патриоти" искат прекратяване на дългосрочните договори с т.нар. американски ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3, удължаване на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Те ще подкрепят сондажите за нефт и газ в Черно море с цел осигуряване на независимостта на българската енергетика.

Коалиция иска обвързване на социалните помощи с включване в образователна система и приемане на предложенията на бюрата по труда. ОП ще работят за увеличаване на пенсиите и социалните помощи. По отношение на националната сигурност коалицията се обяви за недопускане на бежанци и мигранти на българска територия и незабавно депортиране на незаконно проникналите.

Другите приоритети са: тримесечни доклади на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища пред парламента; повече спорт и патриотизъм в учебните програми; въвеждане на редовни годишни профилактични прегледи; поетапна демонополизация на здравната каса; продължаване на програмата за саниране, но със самоучастие на гражданите.

"Ние сме за България в Шенген. Ще работим за засилване на сътрудничеството на ЕС и НАТО предвид интересите на трети страни в региона. Трябва да има обща европейска политика в областта на сигурността, отбраната и защита на границите", каза Валери Симеонов.

ДПС е за "обединителен патриотизъм"

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова България да се раздели с тежкото политическо наследство на разединението и омразата и да върви към създаване на мнозинство на основата на споделени ценности. Той честити Великден на всички християни и подчерта, че религията може да стане средство за постигане на мир.

Карадайъ също настоя България да потвърди привързаността си към евроатлантическите ценности. Стратегията на ДПС се нарича "обединителен патриотизъм".

"На Балканите никак не е спокойно и като цяло в региона и света е все по-тревожно", обясни ситуацията Карадайъ.

ДПС ще подкрепим ясна програма срещу бедността и демографската криза, но е против национализмите във властта, които водят до разделение.

"Не може да говориш за обединение като отхвърляш част от цялото, да говориш за демокрация като отхвърляш права, не може да говориш за европейски ценности като ги отричаш. Няма да подкрепим крайни национализми в управлението на страната", каза той.

Веселин Марешки: Имам хубаво слово, но няма да го прочета

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки беше най-кратък. Той обясни, че са му написали много хубаво слово, което било много по-хубаво от тези на другите, но нямало да го прочете. Вместо това Марешки иронизира приоритетите на БСП за депутатските заплати и на "Обединени патриоти" за оградата по границата.

"Аз също мога да кажа, че понеже оградата не е ефективна, ще я надстроим с два метра, преди да замразим депутатските заплати, ще ги намалим наполовина, и какво от това. Какъв е смисълът от всичко това, от този театър, да не кажа цирк, ако няма полза на български народ. Ще помоля за повече морал, повече прагматизъм, за да върнем достойнството на българския парламент. Ние ще работим за просперираща българска държава, за проспериращ български бизнес", каза Марешки.

Той заяви, че партията му ще работи за създаване на българско правителство, което ще е "в пъти по-ефективно от всички правителства досега".

Тези български ангели, те буквално сега нас гледат

Заседанието бе открито от депутата от БСП Тома Томов, който след като се върна към Априлското въстание и "възкресението на българската държава", се обърна към колегите си със следните думи:

"Тези български ангели, които си дадоха живота, те буквално сега гледат нас, ревностно искат ние да успеем, да не се спънем, да не се провалим. Техният свят е нашият свят сега, наша грижа, наша отговорност. Трябва най-сетне да оправим дома ни, да има благоденствие, да дойдат най-после така жадуваните златни години, седем по седем, да си върнем децата, които натирихме по света, за да се лутат за чужд хляб, не е достатъчно само навън да са цъфнали дърветата, трябва под тях да няма мъка и отчаяние".

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?