Парното в Перник: Нямаме аварии, проблемът със студа е в старите инсталации на блоковете

Парното в Перник: Нямаме аварии, проблемът със студа е в старите инсталации на блоковете

След оплаквания на перничани от нарушено топлоснабдяване и обявена от енергийния регулатор проверка на топлофикацията в града, от свързваното с Христо Ковачки дружество обясниха, че аварии при тях не е имало и причината за проблемите е предимно в остарелите сградни инсталации, необезвъздушените инсталации и и липсата на изолация.

След медийни публикации за проблемите с топлоснабдяването в града Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) съобщи, че ще изиска от дружеството обяснение за причините, предизвикали нарушено топлоподаване от началото на отоплителния сезон. Ще се търси подробна справка за всяка авария, нарушаване на температурния график, за броя на засегнатите клиенти и броя на абонатните станции с нарушено топлоснабдяване за разглеждания период. Топлофикацията трябва да даде данни и за предприетите мерки за отстраняване на авариите и как са били компенсирани потърпевшите клиенти.

Дружеството обаче твърди, че не е имало сериозни аварии, но постоянно имат сигнали от техни клиенти за проблеми, които не са компетенциите на дружеството.

" В редки случаи успяваме да съдействаме на нашите абонати. Причината е в остарелите вътрешни сградни инсталации, липсата на изолация или незатворени спирателни кранове. "Топлофикация Перник" отговаря за поддържане на топлопреносната система до абонатната станция или до входа на съответния блок. След това идва ролята на етажната собственост, на качеството на сградната инсталацията, както и на действия, породени от индивидуални решения в различните апартаменти", посочват от дружеството.

"Когато причините са зависещи от нас, се стремим да отстраняваме неизрядностите в рамките на часове", обясняват от топлофикацията, според която сегашният студ изостря чувствителността на хората.

"Многократно сме призовавали да се обезвъдушават системите преди началото на отоплителния сезон, да се монтират и използват спирателни кранове, когато домакинствата поставят бойлери, а при възможност да се ревизират и целите сградни инсталации", посочва се в съобщение на дружеството. То дава пример с наводнени в последните дни абонатни станции, което се наложило да бъдат отводнени, за да се възстанови топлоподаването.

Споделяне

Още от България