Партиите със субсидии, само ако отчетат финансите си

Партиите няма да получават държавна субсидия, ако не представят финансовите си отчети в Сметната палата и ако не ги публикуват след заверка. Същата ще е санкцията и ако това не е направено в срок. Това гласуваха депутатите на извънредното заседание на парламента в събота при гледането на текстове от Закона за политическите партии на второ четене.

Субсидията ще се губи до произвеждането на парламентарни избори. Ако Сметната палата установи нарушения при набиране или при разходване на средствата, при управлението на предоставеното имущество или при финансовата отчетност и когато има достатъчно данни за извършено престъпление, докладът на Сметната палата ще се изпраща в Софийската градска прокуратура, предвиждат още проектозаконът.

За регистрация в ЦИК - само с удостоверение от Сметната палата

При регистрацията си за участие в избори партиите ще трябва да представят пред ЦИК издадено от Сметната палата удостоверение за внесени финансови отчети. То трябва да се отнасят за отчетите на партиите от момента на регистрацията, но не за повече от три години назад.

Парламентът реши да отпадне задължението удостоверението от Сметната палата да се дава, само ако отчетите са внесени в срок. Председателят на правната комисия Анелия Мингова от НДСВ подкрепи отпадането на разпоредбата, като посочи, че не е редно да се въвежда със задна дата санкционна норма - да не могат партиите да се регистрират в ЦИК, ако не са внесли в срок отчетите си.

От ОДС и Новото време възразиха срещу отпадането на текста, тъй като така щели да се стимулират неизрядните партии, които не са се отчели в срок, а сега ще могат да ги внесат за предните три години и така да им се опростят нарушенията.

Съдът ще закрива партии, ако над 5 години не са участвали в избори

Този текс, приет от депутатите, предизвика много спорове в пленарната зала. Според Татяна Дончева от левицата една партия има и други функции, освен да участва в избори. Тя смята, че така няма да се редуцира броят на партиите в България, защото те могат непрекъснато да се пререгистрират, например при смяна на седалището си.

Емил Кошлуков защити предложението с аргумента, че целта е да се премахнат партиите, които внасят петрол, цигари и перат пари.

По-нататъшното разглеждане на законопроекта обаче бе прекратено поради лиспата на кворум в пленарната зала. Поименна проверка на председателя на Народното събрание Огнян Герджиков установи, че не са достатъчно депутатите, за да продължи гласуването.

Ръководствата на парламентарните групи на НДСВ и на "Новото време" заявиха, че от Коалиция за България са провалили кворума в пленарна зала, защото не искат законът за политическите партии да бъде приет.

Само четирима БСП-депутати в пленарна зала

Пред журналисти в парламента председателят на Народното събрание Огнян Герджиков отбеляза, че според него депутатите от Коалиция за България в пленарна зала са били четирима. Левицата не харесва закона и иска да го бойкотира, каза и той.

Председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев заяви, че философията на законопроекта за политическите партии е да модернизира политическата система, да помогне на гражданите да се ориентират по-бързо и лесно в тази система. Това благородно усилие срещна организираната съпротива на БСП, която прибягна до бойкотиране на заседанието чрез изтегляне от пленарната зала, въпреки че повечето от тях бяха в коридорите, каза той.

Илчев допълни, че още по време на консултациите за приемането на държавния бюджет управляващите са постигнали споразумение с ПГ "Новото време" да се създаде възможност някои от законите, инициирани от депутати от "Новото време", да минат през пленарна зала. Той съобщи, че споразумението предвижда законът за политическите партии да бъде факт до 15 декември.

Няма да се откажем от това усилие, тъй като сме убедени, че статуквото в тази сфера не трябва да се поддържа повече, добави председателят на ПГ на НДСВ.

Опитът да бъде бламирана работата по този законопроект започна още в началото с умишлено продължителни и понякога повтарящи се обсъждания, заяви Илчев. "Най-възбудени се оказаха представителите на по-малките сателитни партии, които очевидно виждат в рамките на едно модерно законодателство прекалено големи затруднения за функционирането си", допълни той.

Край на далаверите и кебапчетата

Законът за политическите партии лишава старите политици от "далаверите, кражбите, кръчмите, неясното финансиране, кебапчетата", заяви нововремецът Емил Кошлуков. Ние разбираме, че това е трудно и болезнено за БСП, но е крайно време да спрем с кебапчетата, каза той.

Председателят на ПГ "Новото време" Мирослав Севлиевски заяви, че днес БСП и "нейните сателити" в парламента са постигнали пирова победа. Тази победа обаче е началото на срива на БСП, каза той. Сигурен съм, че избирателите с гласовете си догодина на изборите ще дадат ясен сигнал на онези, които не искат партиите да имат публични финанси, на онези, които не искат да правят политика, а да развиват ресторантьорство и манекенски агенции в партийните си централи, добави Севлиевски.

Още от България