Партиите в Германия, преговарящи за коалиция, против идеята за бюджет на еврозоната

Съпредседателят на "Зелените" Джем Йоздемир

Нито една от партиите в Германия, които преговарят за коалиционно правителство, не подкрепя идеята на френския президент Еманюел Макрон за създаване на отделен бюджет за еврозоната.

 

Това съобщи в сряда за Ройтерс преговарящият от партията "Зелени" Райнхард Бютикофер, участвал в продължилата до късно снощи среща с представителите на консерваторите на канцлера Ангела Меркел (ХДС/ХСС) и либералите от Свободната демократическа партия (СвДП), предаде Ройтерс.

По думите на евродепутата Бютикофер "Зелените" подкрепят предложението за повече инвестиции в инфраструктурата, но не са съгласни да има нов бюджет.

 

"Нито една от участващите партии не подкрепя бюджет на еврозоната", посочи той, като добави, че партията му "изцяло подкрепя идеята" в рамките на настоящия бюджет на ЕС да се намерят начини за увеличаване на инвестициите в инфраструктурата.

Измежду германските партии, които се опитват да съставят коалиция, "Зелените" са най-големите поддръжници на идеите на Макрон. Но изказването на Бютикофер е удар по предложението на френския президент да се създаде бюджет от неколкостотин милиона евро на страните от еврозоната, за да стане по-неуязвима на сътресения единната европейска валута, коментира Ройтерс.

Съпредседателят на "Зелените" Джем Йоздемир заяви пред националното радио "Дойчландфунк", че въпреки постигнатото съгласие да не се повишава държавният дълг до сключването на споразумение за тристранната коалиция трябва да се извърви още много път.

 

"Тъй като не всичко е договорено, още нищо не е окончателно договорено", каза той.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?