Партията на Макрон определи Бенжамен Гриво за кандидат за кмет на Париж

Бенжамен Гриво

Партията на френския президент Еманюел Макрон "Република, напред!" определи вчера Бенжамен Гриво за свой кандидат за кмет на Париж, предаде ДПА.

41-годишният Гриво ще се опита да стане приемник на сегашния градоначалник Ан Идалго.

Опонент на Гриво при определянето на кандидата за кмет на Париж на "Република, напред!" бе известният математик Седрик Вилани, който прие поражението си пред изпълнителното бюро на партията. Вилани направи това преди "Република, напред!" да обяви решението си, като заяви, че за избора на Гриво се е знаело отдавна.

Процесът по определяне на кандидатурите на партията на Макрон бе разкритикуван като недемократичен, тъй като редовите ѝ членове нямат никаква роля при избора на кандидати за кметове.

Гриво, който бе министър и говорител на правителството преди да подаде оставка, за да се бори за мястото на кандидат за кмет, призова за кампания на достойнството, в която да няма обиди и персонални нападки.

"Република, напред!", която бе основана през 2016 г., догодина за първи път ще се яви на местни избори, отбелязва Ройтерс. Кметските позиции са изключително важни за френските политически партии.

Кметицата на Париж Ан Идалго е най-високопоставеният представител на социалистическата партия във Франция. Партията на предшественика на Макрон Франсоа Оланд отбеляза серия от изборни поражения, сред които и това на парламентарните избори през 2017 г., на които загуби голяма част от местата си в парламента.

Споделяне

Още от Европа