Партията на Меглена Кунева настоя за по-ниски тарифи за изявления по БНТ и БНР

Лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева е изпратила писмо до президента Росен Плевнелиев, в което иска той да призове служебното правителство да ревизира решенията за тарифите за предизборните участия на партиите и коалициите в 
обществените медии. Това съобщи тя на пресконференция в петък.


В това постановление без никакви аргументи се предвижда значително увеличение на тарифата, коментира Кунева. Според нея така се ограничава възможността на нови политически формации да достигнат до избирателите и се подпомагат партиите, които имат големи субсидии и са участвали в предишния парламент.

Цената за минута клип по БНТ стига до 2800 лв. (без ДДС). Встъпителните и заключителните клипове са по 1400 лв. за минута. За сравнение - през 2009 г. те са били по 1000 лв за БНТ1 и сателитния канал (сега БНТ Свят).

В писмото на Кунева се посочва, че е притеснително и друго решение на правителство - че в т. нар. изборен борд ще участват неправителствени организации, излъчени от партиите от вече разпуснатия парламент. Именно тези партии бяха лишени от доверието на гражданите, смята Кунева.

Не е морално да се казва, че трябва да се чуе гласът на хората, а в същото време правителството да ви казва "ще чуете само старите партии, които имат субсидии, а ако не ви харесват, не гласувайте", пише Кунев до държавния глава.

Тя обясни, че с писмото си дава сигнал, че правителството поема по грешен път и може да изправи България след изборите пред още по-тежка политическа криза.

Говорителят на предизборния щаб на "Движение България на гражданите" Прошко Прошков коментира, че трябва да се намери начин всички мнения да бъдат чути. Не може да бъдем облагани два пъти - първо - за издръжката на БНТ и БНР, и втори път - със субсидиите на партиите, каза той.

В същото време в интервю за БТА лидерът на "Движение България на гражданите" казва, че е много разочарована от служебното правителство. "То всъщност е ГЕРБ, но говорещ чужди езици", заявява тя.

Според Кунева служебният кабинет не е изпълнил нито едно от очакванията на гражданите, "а се държи като Василиса Прекрасна". "Нали помните руската приказка, че за да изпитат ума ѝ, ѝ казали да дойде пеша, но на кон, да бъде съблечена, но и облечена. Това може да е интересно в приказка, но е крайно разочароващо в политиката", добавя тя.

Споделяне

Още от България