Партията на Меркел е първа на изборите в Германия

Крайнодестните станаха трета политическа сила и за пръв път от половин век влязоха в Бундестага

Ангела Меркел, Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ангела Меркел най-вероятно ще получи четвърти мандат като канцлер на Германия, след като очаквано нейната консервативна партия спечели парламентарните избори в страната днес, сочат първите резултати от екзит половете, обявени в 19 ч.

Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел получава 33.50% от гласовете, което е по-ниско от очакваните от социолозите около 36%.

На втора позиция са социалдемократите (СДП) на Мартин Шулц, които получават едва 21%, което е исторически най-слабият резултат на партията от създаването ѝ.

Голямата изненада на изборите е третата партия - Алтернатива за Германия, която събира 13% от гласовете. Така за пръв път от десетилетия крайнодясна формация ще влезе в германския Бундестаг.

Свободните демократи получават 10%, а левицата и зелените - по 9%.

По последни данни, които са към 14 ч. местно време, избирателната активност беше обичайна - 41.1%.

42 партии влязоха в битката

42 партии влязоха в битката за Бундестага. Последните допитвания преди вота поставяха на първо място консервативния Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел (36%), следван от социалдемократите на Мартин Шулц (21.5%). Сондажите отреждаха трето място за крайнодясната Алтернатива за Германия (11%), като техните резултати почти изцяло се потвърдиха.

61 милиона и половина германски граждани имаха право на глас за участие във вота. Изборният ден приключи в 19 ч. българско време.

Формулата за управление остава неясна

Социолозите очакваха победа на канцлера Меркел, но се въздържат от прогнози за формулата на управление.

Най-големи шансове има продължаването на широката коалиция от християндемократи и социалдемократи, въпреки че и двете партии разчитаха на по-високи резултати и по-големи възможности са формиране на коалиции.

От резултата на либералите стана ясно, че Меркел трудно би могла да състави правителство само с тях, като за целта трябва да привлече и зелените в т.нар. "коалиция Ямайка". От началото на лятото тази тройна коалиция управлява северната провинция Силезия Холщайн.

Избирателната система е сложна

Изборите в Германия се провеждат по сложна система, съчетаваща прекия вот в един тур с вота на пропорционален признак.

Минималният брой на местата в Бундестага е 598 души. Половината от местата (299) отиват при кандидати, избрани от партийни листи. Тук има минимален праг от 5 процента. Другата половина от местата (299) са за кандидати, избрани от 299-те избирателни окръга, като там е в сила принципът по един избран кандидат от окръг. Победителят е кандидатът, който е постигнал най-добър резултат, независимо дали е получил 50 процента или не, припомня бТВ.

Сложната изборна система дава възможност на всеки избирател да гласува два пъти за една и съща партия или пък да диференцира вота си, като гласува за две различни политически сили, примерно за партийна листа на една партия, която традиционно подкрепя, но за кандидат на друга партия, който му се е сторил по-убедителен от кандидата на традиционно подкрепяната от него партия.

Повечето от германците гласуват различно, а не и в двата случая за една и съща политическа сила, защото те са свикнали да бъдат управлявани от коалиции, отбелязва Франс прес.

В досегашния парламент депутатите бяха 613, а според прогнозите в новия могат да достигнат 700. Опити да се наложи таван на този брой досега се провалиха.

Десетилетия наред германската избирателна система не е произвела абсолютно мнозинство за една партия. Страната няма традициите да съставя правителства на малцинството, така че следващото правителство отново ще е коалиционно, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от бТВ.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?