Партийни номинации за новите в борда на “Топлофикация”

Партийни номинации за новите в борда на “Топлофикация”

Двамата нови членове в Съвета на директорите на “Топлофикация - София”, които трябва да заместят подалите оставка Георги Ненков и Борис Тодоров, да бъдат посочени от партиите в градския парламент без провеждането на конкурсна процедура. Това реши в сряда Стопанската комисия към Столичния общински съвет (СОС).

Докладът на комисията ще бъде внесен за одобрение в градския парламент на заседанието в четвъртък.

Кадруването на партийни начала бе прокарано с гласовете на същите партии, които избраха новия изпълнителен директор на дружеството Наско Михов – БСП, НДСВ, Демократи за София, ССД, Гергьовден и БЗНС.  

Против политическите номинации се обявиха от СДС и ДСБ, а независимият съветник от ГЕРБ Орлин Иванов гласува “въздържал се”. Те предлагаха пак да се проведе конкурсна процедура и нова комисия, която да излъчи бъдещите  нови членове на борда на столичното парно. Тяхното искане въобще не се подложи на одобрение, тъй като мнозинството изгласува първо своя вариант.

В доклада, който в четвъртък по всяка вероятност ще се приеме от СОС, се предлага насроченото Общо събрание на акционерите в “Топлофикация” да се отложи за по-късна дата от 29 януари.

Вероятно то ще проведе след 8 февруари, когато отново има заседание на градския парламент. До тогава партиите трябва да внесат своите предложения в неформална комисия, съставена от съветници от всички групи. Те трябва да излъчат двамата си фаворити.

Председателят на комисията Пламен Илиев (“Демократи за София”) обясни решението за назначаване на партийни кандидати с нуждата обществото ясно да знае кои политически сили поемат отговорността за новите хора в дружеството. Зад неговата теза по време на дебата най-силно застанаха от БСП, но в последствие бе подкрепена и от НДСВ, Демократи за София, ССД, Гергьовден и БЗНС.

В последствие оформилата в последните няколко гласувания в съвета дясна опозиция обяви, че новото мнозинство грубо нарушава приетата наскоро Наредба за назначенията в общинските дружества.

От своя страна общинският съветник от БСП Христофор Христов заяви, че наредбата не се прилага, защото не работи. Той обаче не обясни защо точно не работи въпросният нормативен акт.

Наредбата въведе задължителен конкурс за назначенията в общинските фирми. Въпреки, че от приемането ѝ са минали повече от три месеца, тя не е прилагана.   

От СДС и ДСБ вече обявиха, че няма да участват в излъчването на политически кандидатури за дружеството.

Споделяне

Още от България