Първанов: АБВ няма да бъде партия, а коалиция

Георги Първанов, сн. БГНЕС

Партия няма да бъдем, а коалиция, каза в сряда пред ”Нова телевизия” лидерът на движението АБВ Георги Първанов. ”На парламентарните избори също може да се участва с коалиция. Аз винаги съм кандидатствал с коалиция”, каза президентът (2002-2012 година).

Според него важната цел е АБВ да има поне 2-3 евродепутати.

Той прогнозира, че движението ще бъде голямата изненада на изборите и ще получи по-добри от прогнозираните към момента резултати.

”Пушката вече гръмна и ефектът е очевиден – ние сме първата стъпка в разбиването на монопола в българската политика. Листата за изборите на движението вече е напълно готова, но пълният ѝ състав ще бъде обявен, когато и другите го направят”, каза Първанов.

Той посочи, че според него е важно, водачите на листи на основните партии да седнат и "да се разберат" по няколко основни въпроси, така че да имат единна позиция - как спасяваме българската икономика при санкции срещу Русия, как спасяваме "Южен поток", какво правим за българите в Украйна и при евентуален бежански поток към България.

Първанов обяви, че подкрепя идеята на президента Росен Плевнелиев за провеждането на референдум, но посочи, че въпросите трябва да бъдат коректно уточнени, а не във вида, в който Плевнелиев "ги е хвърли на парламента". 

Според него е важно да се въведе електронно гласуване, но не точно в момента, защото още е рано.

АБВ предлага субсидиите на партиите да се съкратят драстично до 2 лева на получен глас при 10 лв. в момента. Според него това няма да доведе до зависимост на политическите сили от техните спонсори, защото и в момента те получавали такива спонсорства.

Първанов каза, че има основания за сериозни съмнения, че самият той и други членове на движението са подслушвани, имало прихванати опити да се хакне и електронната поща на АБВ. Това вече се случило със сайта на движението като направеното разследване показало, че това е станало от IP адрес, който е на "Дондуков" 1, където се намира Министерски съвет.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?