Първанов награди посланичката на Германия с почетен знак на президента, вместо с орден "Стара планина"

Заради проблеми със закона за ордените и медалите, към който липсват графичните изображения на отличията, президентът Георги Първанов награди посланичката на Германия у нас Урсула Зайлер не с орден "Стара планина", каквато е обичайната практика, а с почетен знак на президента, съобщи БНР.

Припомняйки приноса на г-жа Зайлер за развитието на българо-германските отношения по време на четиригодишния ѝ мандат, президентът заяви: Когато преодолеем временните затруднения с българското законодателство около ордените и медалите, аз самият ще настоявам пред българското правителство да връчим най-високия орден - "Стара планина" като знак за оценката на двустранните ни отношения, и като признание за активния Ви личен принос.

Преди време президентът каза, че подписва указ за обнародване на закона за ордените с условие до две седмици да са готови графичните изображения. Срокът изтече, наскоро парламентът задължи правителството да осигури изработването на изображенията, но това още не е сторено. Този закон бе сред посочените като приемани "на коляно" проекти, заради което президентът критикува работата на законодателите.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?