Първанов поискал нов ГКПП и облекчаване на трафика с Турция

Икономическото сътрудничество между България и Турция е било основна тема в разговорите между президентите Георги Първанов и Ахмет Недждет Сезер в Анкара.

Сред обсъдените въпроси са позитивното развитие на стокообмена и взаимният интерес към инвестиране, посочи президентът Първанов, като цитира инвестициите, които планират турската Шише джам в България и българската Приста ойл в Турция. Трябва да се ускори работата в областта на енергетиката и да се деблокират разговорите за доставките на ток от България, посочи Първанов, цитиран от БТА.

Първанов и Сезер обсъдили също проекти, свързани с преноса на газ от Турция през България за Европа, в която участват и фирми от Румъния и Австрия.

Двамата разисквали и начините за преодоляване на забавянето на работата по граничните пунктове. България иска да бъде ускорено откриването на третия граничен пункт - между Лесово и Хамзабейли, за да бъде облекчен трафикът през Капитан Андреево - Капъкуле, а Дерекьой - Малко Търново да бъде отворен за преминаване на ТИР-ове.

В скоро време ще бъде разгледан и пакетът от социално-икономически въпроси, пенсиите на изселниците и имуществени въпроси, поставени от българската страна.

Турският президент каза на свой ред, че липсата на политически проблеми между двете страни създава възможности за развитие на сътрудничеството помежду им. Тези разговори са ценна основа за още по-голямо и конкретно развитие на отношенията, най-вече в икономическата и културната област, посочи Сезер. Той изрази задоволство от развитието на икономическите отношения, като подчерта, че България е вторият по големина търговски партньор на Турция на Балканите.

Сезер изрази задоволство от участието на българските турци в ръководството на страната.

Сезер посочи, че България, с която в скоро време Турция ще има съюзнически връзки в НАТО, се намира в ключова точка на Балканите и е страна с принос за стабилността в района. Нашите две страни ще играят важна роля в укрепването на мира и стабилността в района и неговото интегриране в Европа, подчерта турският президент, предаде БТА.

Още от Балкани

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: