Първанов повдигнал пред Путин вече решен от кабинета проблем с дълга

Българското правителство вече е приело варианта да получи пари вместо ядрено гориво за 35 млн.щ.долара руски дълг, заяви за mediapool.bg правителствен източник. Този вариант бил договорен на неофициално ниво от експерти от правителството Сакскобургготски още преди посещението на Първанов в Москва и срещата му с Путин и започващата утре смесена българо-руска комисия, но двете правителства не искали още да го обявяват официално. Официалното споразумение за новия вариант за изплащането на тази част от дълга трябвало да бъде подписано по време на посещението на Владимир Путин в София в началото на март т.г.

Според източника, инициативата за тази трансформация дори била българска. Доставката на гориво не била много изгодна за България, защото Москва включвала при изчисляването на цената и вътрешните такси в Русия по сделката, което намалявало реалното количество ядрено гориво, получавано от АЕЦ "Козлодуй" в замяна на дълга. Освен това България имала сметка да получи парите в брой до няколко месеца, вместо да се чака доставката на горивото в течение на няколко години.

Вариантът да се замени с плащане в кеш частта от руския дълг, договорена в ядрено гориво, бе съобщен по време на срещата Путин - Първанов вчера, като инициатива на руския президент по подкана на българския държавен глава. Първанов е поставил пред Путин въпроса за забавянето на изплащането на руския дълг с ядрено гориво, а Путин е "потвърдил готовността на руската страна изплащането да се ускори и то да бъде в брой", съобщи след срещата прессекретарят на българския президент.

Така и не стана ясно за какво ускоряване на плащането е говорил Путин, след като през изтеклата 2002 г. България трябваше да получи от Москва първата пратка от ядреното гориво по дълга.

Говорителят на правителството Димитър Цонев днес обаче отрече официално за промяна в българската позиция. Това, което имаме, е контрапредложение на руската страна, обясни Цонев и добави, че българското становище по него ще бъде изготвено тепърва. От думите му стана ясно, че вицепремиерът Василев няма даден мандат от кабинета за преговори, от министерството на енергетиката бяха отказани обяснения по случая.

Днес за Санкт Петербург замина водената от вицепремиера Николай Василев българска делегация за участие в смесената българо-руска междуправителствена комисия. На правителственото заседание, когато е обсъждан състава на делегацията и темите за преговори, въпросът за дълга не е фигурирал, стана ясно от думите на Димитър Цонев. Зам.-финансовият министър Красимир Катев не участва в делегацията, тъй като въпросът за дълга се е смятал за уреден.

В ранния следобед премиерът Сакскобургготски и шефът на ПГ на НДСВ Пламен Панайотов се срещнаха с президента Първанов и всички медии възприеха срещата им като желание на двамата да научат новата руска позиция.

"Вицепремиерът като вицепремиер има мандат за много работи и като се прибере ще ни каже", заяви пред журналистите премиерът Сакскобургготски в отговор на въпрос упълномощен ли е Николай Василев от правителството да преговаря по дълга.

Последното споразумение за дълга е от февруари м.г. Тогава България се съгласи да отпише 34 млн. долара от признатия от Русия дълг в размер на 132,5 млн. долара. Според договореностите България трябваше да получи 15 млн. долара в брой, останалото - в доставки на ядрено гориво и военни доставки. Досега от Москва са получени 15-те милиона долара в брой. По въпроса с ядреното гориво досега нямаше развитие.

Запитан дали българската страна приема искания от Русия начин на изплащане и дали това е изгодно за страната ни, премиерът Симеон Сакскобургготски отговори: "Намирам, че то може би е по-експедитивно, но това са теми, които трябва да се обсъдят спокойно". Според него промяната в схемата обаче няма да затрудни работата на АЕЦ "Козлодуй", "защото това е голям приоритет за нас".

Ние не възразяваме за този начин на издължаване, заяви Пламен Панайотов. Той каза, че когато се издължава един дълг в кеш, средствата могат да бъдат трансформирани в каквото има интерес държавата. Интересът на държавата е да има погасяване на дълга. Дали ще е в кеш или в гориво, това за нас няма на практика особено значение, каза Панайотов.

По темата ядрена енергетика правителството е дало мандат на българската делегация да настоява пред руската страна за увеличаване на кредита за модернизацията на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" в съответствие с подписания протокол между АЕЦ "Козлодуй" и Росексимбанк, както и за това Русия да настоява пред Г-8 за позитивно отношение към модернизацията на реакторите.

Запитан дали с президента е обсъдил критиките, които Първанов отправя към мнозинството, че то действа "на инат", Симеон отговори: "Моля, моля, моля. Тук се управлява, няма инати, няма конфронтации".

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?