Първанов призова Симеон да не се крие зад благотворителни идеи

Държавата не може да се крие зад благотворителни инициативи, заяви президентът Георги Първанов в коментар на обявеното от премиера Симеон Сакскобургготски намерение да се създаде фонд за лечение на деца в чужбина със средства от излишъка.

От Молдова, където бе на посещение, президентът заяви, че комплексът от социални проблеми не бива да се решават на парче. Основното предизборно обещание на Първанов в кампанията за държавен глава през 2001 г. бе, че той ще е социалният президент.

"Един фонд е нещо, разбира се, добро. Аз подкрепям всяка една благотворителна инициатива, но държавата не може да се крие зад благотворителни инициативи", заяви в петък Първанов, цитиран от Дарик радио.

След заседание на политическото ръководство на НДСВ във вторник премиерът Сакскобургготски съобщи решението на управляващите с 5 млн.лв. от излишъка да се създаде фонд за лечението на деца в чужбина. Фондът ще набира и дарения, за които фирмите ще бъдат освободени от данъчно облагане. Кабинетът е замислил и мащабна акция всеки работещ доброволно да отделя до 1 лв. месечно от заплатата си за фонда. От НДСВ побързаха да обявят и първия благотворителен жест за фонда, дарявайки 500 000 лв. ат държавната субсидия за партията.

След същото заседание управляващите обявиха и сферите, в които смятат да разпределят над 300 млн.лв. от излишъка в бюджет 2004 - общини, пътища, 13-та заплата и пенсия, компютри за училищата. Разпределението на парите ще се консултира единствено с коалиционния им партньор НДСВ и ще се осъществи от правителството.

Днес Първанов се обяви и срещу този механизъм за изразходване на излишъка. "Основна моя теза в навечерието на приемането на новия бюджет ще бъде, че не може един изкуствено свит бюджет, в който предварително се залага голям излишък, след това да се преразпределя субективно. Това си е ревизия на бюджета, която може да осъществи единствено от парламента, съобразно съответните приоритети", заяви президентът.

За същото от седмици наред настояват от лявата и дясната опозиция, а ПГ "Новото време" дори внесе законопроект, който предоставя тази отговорност на парламента, а не както е в момента - на правителството.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: