Първанов се обяви за "справедлива глобализация"

Българският президент Георги Първанов се присъедини към основното послание за справедлива глобализация по време на конференцията на Международната организация по труда, която се провежда в Женева.

Глобализацията има много лица, аргументи "за" и "против", процесът променя света, за което той се оказва неподготвен - тези констатации са направени от Международната организация по труда с извода, че сегашния път на глобализация трябва да се промени.

Доклад на световната комисия по проблема сочи, че пропастта между доходите на хората в най-богатите и най-бедните държави никога не е била толкова голяма, колкото сега. Темата на конференцията даде възможност на българския държавен глава да развие тезата си, че дебатът не е "за" или "против" глобализацията, а дали в сегашния си вид тя предоставя най-доброто за човечеството, предаде кореспондент на БНТ.

В Женева Първанов, който се обяви за социален президент при поемането на поста, отново акцентира на убеждението си, че държавата не трябва да абдикира от социалните си ангажименти. Процесът по присъединяване към ЕС Георги Първанов разгледа като възможност за присъединяване към европейския социален модел.

В конференцията участваха президентите на Финландия и Танзания, премиерът на Нова Зеландия, министри, представители на синдикати и работодатели.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?