Първанов се разграничи от левия комитет “Съзидание”

Президентът Георги Първанов се разграничи от новосформирания комитет “Съзидание” на леви интелектуалци, които го подкрепиха миналата година за втори мандат, а сега са подели същата инициатива за 25 успешни според тях кметове.

“Информирам се от вестниците за тези инициативи, но смятам, че който има идея да подкрепи един или друг кмет, трябва да го направи персонално, а не чрез една такава обща бланкетна подкрепа", коментира в четвъртък Първанов пред репортери. През последните седмици, когато начинанието на интелектуалците придоби публичност, Първанов бе упрекнат, че се меси и в предстоящите местни избори.  

Представители на БСП дори го призоваха ясно да обяви отношението си към инициативата на комитета,      оглавяван от Иван Гранитски.

"Г-н Първанов е крайно време ясно да каже пред българското общество той стои ли зад "Съзидание", споделя ли неговите ценности, работи ли в посока на избирането на тези кметове за следващ мандат, или ясно се разграничава от тяхната активност", коментира в четвъртък пред бТВ депутатът от БСП Костадин Паскалев.

От организацията на БСП във Велико Търново поискаха снемане на политическото доверие от Гранитски.

По този повод президентът заяви, че има много добри кметове, но той никога не си е позволявал и няма да си позволи да вземе отношение в предизборна кампания.

Една от причините някои социалисти да се дразнят от инициативата е, че “Съзидание” подкрепи и избрани с подкрепата на СДС кметове като Иван Чомаков и Румен Рашев. Във вторник и соцлидерът Сергей Станишев обяви, че е “на различни позиции с Гранитски (който е член на БСП) по отношение на кметовете, които са от десницата”, но левицата била демократична и всеки имал право на мнение.

Според Татяна Дончева основният критерий дали даден кмет е успешен или не е дали е спонсорирал издаването на книги на участващите в комитета интелектуалци.

По-рано тази седмица от “Съзидание” определиха като “спекулации” твърденията, че комитетът е под егидата на президента.

Споделяне

Още от България