Първанов се срещна в Правец с чуждестранните посланици

Първанов се срещна в Правец с чуждестранните посланици
Усвояването на еврофондовете, отношенията на България с Русия и съвместните енергийни проекти са част от въпросите, зададени на президента Георги Първанов по време на срещата му във вторник с ръководителите и представителите на дипломатическите мисии в България. Срещата, в която участва и външният министър Николай Младенов, се проведе в комплекс "Правец гол и СПА ризорт" на "Тера тур сервиз", управлявана от Васил Златев - баща на изпълнителния директор на "Лукойл" Валентин Златев.

"Това, което смятаме за важно, е да продължат усилията по укрепване на административния капацитет, да продължи борбата с престъпността и корупцията, която дисциплинира администрацията и да се създадат колкото може повече възможности за съфинансиране по европейските проекти, особено от страна на малките общини", заяви Първанов след срещата с посланиците.

Той коментира, че въпросът с повишаването на усвояемостта на средствата от европейските фондове "наистина е сериозен" и от неговото решаване в немалка степен зависи резултатът от действията на правителството за изхода от кризата.

Дипломати са се интересували и от българската позиция по израелската атака срещу конвой с хуманитарна помощ за ивицата Газа, както и от българското участие в мисията в Афганистан.

След срещата започна благотворителен футболен мач между отбори на президента и на дипломатите в подкрепа на Дома за деца, лишени от родителски грижи, в с. Доганово.

"Опасявам се ,че с днешния мач може да засенчим предстоящото световно първенство. Готов съм да предложа нещо атрактивно - България може да стане домакин на първенство между световните лидери и бихме могли да направим

отбор на Европа, на Азия, Латинска Америка, на всички онези, които имат желание, на държавни лидери, които са готови да премерят сили на спортния терен", заяви Първанов.

Споделяне

Още от България