Първата данъчна декларация през 2016 г. е подадена 23 минути след полунощ

79-годишна от Кубрат е първата обявила доходите си на гише

Първата данъчна декларация през 2016 г. е подадена 23 минути след полунощ

Първата данъчна декларация през 2016 г. е подадена 23 минути след полунощ на 1 януари онлайн, съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП).

Втората данъчна декларация е постъпила час и половина по-късно от Бургас и е с искане за ползване на 5% отстъпка от данъка за довнасяне.

Общо подадените по интернет декларации за облагане на доходите през първите три дни от началото на годината са 50, като 26 от тях са подадени с ПИК – персоналния идентификационен код на НАП.

Онлайн системата за подаване на декларации от физически лица с електронен подпис е била  активирана още в първата минута след настъпването на новата година.

Усложнената зимна обстановка не е спряла 79-годишна жена от Кубрат да пътува до Разград, за да подаде декларацията си за доходите точно в 9.10 часа в първия работен ден на 2016 г. Жената е декларирала доходи от наем.

И в НАП Пловдив първите, които са си подали данъчните декларации, са били жени. Първата дама е декларирала доходи от наем, а втората – от свободна професия.

По различни начини отбелязаха старта на данъчната кампания в офисите на НАП в цялата страна. С блага питка и мед почерпиха първите си клиенти в Кърджали, а с баница с късмети – в Търговище. В същото време рисунки на децата на служителите на НАП от Шумен посрещат посетителите на офиса в града.

Срокът за подаване на данъчните декларации за облагане на доходите за 2015 г. изтича на 3 май 2016 г.

Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим ПИК, който се издава безплатно в офисите на НАП.
Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2016 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация. Родителите на деца под 18 години ползват отстъпка от 200 лв. за дете от данъчната основа.

Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 3 май 2016 г.

Информация за деклариране и плащане на данъци и осигурителни вноски граждани и фирми могат да получат в работно време на телефона на Информационния център на НАП - 0700 18 700 на цената на градски разговор.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?