Първи думи на новия главен прокурор: Няма да ми казват какво да правя

Първи думи на новия главен прокурор: Няма да ми казват какво да правя

Пестелив откъм коментари и с признанието, че е уморен. Така премина първата пресконференция на новия главен проркурор Иван Гешев, който получи 20 гласа в своя подкрепа след 10-часово изслушване във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Гешев отказа да коментира въпроси като кой ще е в екипа му, защото процедурата не е завършила – президентът Румен Радев трябва да реши дали да издаде указ за назначаването му.

Знам ги кои са

Както и по време на изслушването му обаче Гешев не пропусна да спомене политико-икономическите и медийни кръгове, които били срещу кандидатурата му. Той обясни, че знае кои са, но няма да коментира имената им.

"Аз знам кои са, мисля, че имат право на мнение, но не могат да ми казват на мен как да постъпвам и кое е правилно и кое не. Правя констатация и това не значи, че не съм безпристрастен", заяви той.

Нямам нищо общо

Гешев отказа да коментира и безпрецедентното струпване на полицейски сили около сградата на ВСС, където агенция ПИК организира протест в негова подкрепа. Основната задача на полицаите бе да не допускат протестиращите срещу кандидатурата му и те се преместиха на Орлов мост.

"Дали ми харесва или не е лично усещане, аз нямам представа кои са тези, които ме подкрепят, нямам отношение с тях, както и с тези, които не ме подкрепят. Единствената тазграничителна линия е спазването на закона", отговори Гешев на въпрос харесва ли му това, което се случва отвън.

На въпрос как се чувства отговори: "Уморен"

В най-кратки срокове

Още в петък сутринта ВСС ще изпрати на президента предложение да назначи Гешев за главен прокурор. Държавният глава не е обвързан със срок за произнасяне. Дори и да върне предложението за Гешев, кандидатурата отново ще бъде гласувана, обясни представляващият ВСС Боян Магдалинчев. При втори избор Радев не може да откаже указ.

Споделяне

Още от България