Първите доклади за върховенството на закона в ЕС ще са през септември

Първите доклади за върховенството на закона в ЕС ще са през септември

Първите доклади по новия механизъм за върховенството на закона в Европейския съюз ще бъдат публикувани от Европейската комисия през септември, съобщи в понеделник еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндeрс пред комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент, предаде БНР.

Новият механизъм ще обхваща всички страни членки и ще замести мониторинга върху отделни държави, какъвто беше случаят с България и Румъния. Той ще обхваща въпроси, свързани с борбата с корупцията, свободата на медиите и плурализма и междуинстиционалните баланси. 

Рейндерс уточни, че се предвижда докладите да бъдат обвързани с достъпа до средства от бюджета на ЕС. Той поясни, че ЕК ще предложи при установяване на недостатъци по отношение на върховенство на закона да се спират или ограничават средствата, отпускани на държавите от ЕС от общия бюджет.

"За да се контролира използването на средствата от еврофондовете и да се защити финансовият интерес на ЕС срещу корупция и измами, във всяка страна членка ни е необходима независима съдебна система и ефективни разследващи институции", подчерта Рейндерс и добави:

"Ако функционирането им е заплашено поради дефицит на върховенството на закона, ЕС ще има правомощията да замрази, намали или ограничи европейските фондове пропорционално. При такъв общ дефицит на върховенство на закона, който рискува да засегне европейския бюджет, е наложително да се действа бързо, за да се защитят финансовите интереси на Общността".

Еврокомисарят каза още, че трябва да бъде задействан процес на вземане на решения, който да може да се прилага ефективно и посочи като такъв обратното квалифицирано мнозинство - предложението се смята за одобрено, ако квалифицирано мнозинство не го отхвърли.

По този начин за отхвърляне ще бъдат необходими гласовете на 55 на сто от държавите, представляващи 65 на сто от европейското население.

След публикуването на докладите през септември, ще има дебат със Съвета и Европейския парламент, уточни Рейндерс.

По думите му новият механизъм ще бъде предпазно средство срещу корупцията, в защита на свободата на медиите и за надзор на работата на националните институции. Рейндерс уточни, че данните за докладите ще бъдат събирани от разнообразни източници, но оценките на тази основа ще бъдат правени единствено от ЕК.

Междувременно германският държавен министър за Европа Михаел Рот заяви пред журналисти в Берлин, че проблемът с върховенството на закона и обвързването му с еврофондовете ще е сред приоритетите на германското европредседателство, стартиращо на 1 юли.

"Ние определено искаме финансирането от еврофондовете да е по-силно обвързано със спазването на върховенството на закона. Наистина е много странно, че най-суровите критици на европейската солидарност се възползват най-много от общата хазна на ЕС, за да финансират значима част от публичните си инвестиции", добави той.

Споделяне

Още от Европа