Първият пират от 100 г. насам застава пред американски съд

Единственият сомалийски пират, оцелял след освобождаването на американския капитан Ричард Филипс, когото пирати взеха за заложник, бе доведен от федерални агенти в Ню Йорк, за да му бъдат предявени обвинения за нападението, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

За първи път от сто години пират ще бъде изправен пред американски съд, посочва АП.

Абдул Вали-и-Муси, окован с верига през кръста и заобиколен от десетина федерални агенти, пристигна в Манхатън късно снощи и днес ще се яви пред федерален съд в Ню Йорк.

Майката на пирата тийнейджър отправи призив към президента Барак Обама синът ѝ да бъде освободен, защото бил примамен да стане пират от "богати гангстери".

Сомалийски пирати все още държат в плен 16 български моряци, част от екипажа на отвлечения в началото на април кораб "Malaspina Castle”, а българските власти съобщиха в петък, че не очакват скорошно разрешение на ситуацията. Във вторник стана ясно, че сомалийските пирати са освободили 23-членният екипаж на филипинския танкер "Столт стренгт", държан в плен повече от пет месеца.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън обяви във вторник, че Контактната група на ООН за борба с пиратството край бреговете на Сомалия ще се събере в началото на май в Ню Йорк, за да улесни изправянето пред съда на задържаните пирати.

"Ще потърсим най-ефикасните начини да потърсим от престъпните пирати отговорност за деянията им, които застрашават не само живота на моряците и сигурността на корабите им, но и сигурността на важните морски пътища. Ще се опитаме да изясним съществуващите законови инструменти", каза госпожа Клинтън на обща пресконференция във Вашингтон с холандския си колега Максим Ферхаген. По искане на САЩ Контактната група за борба с

пиратството ще се събере в началото на май в Ню Йорк, след международната конференция за Сомалия в Брюксел на 23 април под егидата на ООН и Европейския съюз.

Борбата с пиратството ще се разисква и в НАТО, добави Хилари Клинтън.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?