Първокласните офиси привършват, цените гонят предкризисни нива

Само два нови обекта на пазара – "Кепитъл Форт" и "Трейд Център Юръп"

Новият бизнес център "Кепитъл Форт"

Първокласните офис площи в София са пред изчерпване и логично наемните цени вече гонят предкризисни нива, като на места стигат до 14 – 16 евро/кв.м. Заради липсващо предлагане отново се подписват "договори на зелено" за сгради в строеж. В момента това са "Кепитъл Форт" и "Трейд Център Юръп". Това сочат наблюденията на пазара за първата половина на годината на консултантската компания за бизнес имоти "Фортън" и на "Соурс Риъл Естейт".

През последната година отчитаме ръст на търсенето от 15 – 20% на офис площи в столицата, като в същото време предлагането намаля, като почти липсва в широкия център, коментира Красимир Димитров, управляващ партньор в "Соуърс Риъл Естейт" пред Mediapool.

След активния старт на годината, през второто тримесечие наблюдаваме известно забавяне както при сделките на наемния пазар, така и при завършените проекти, но това ще бъде преодоляно през следващите месеци предвид заявеното търсене и новите проекти, каза Станимира Пашова, мениджър "Офис площи" във "Фортън".

Техни данни сочат, че делът на свободните офиси е намалял на 25%, но за най-търсените места е едва 2%. Готови първокласни офиси по булевардите "Цариградско шосе", "Черни връх" и "Драган Цанков", където е най-голямото търсене заради метрото, почти няма, допълни Красимир Димитров.

Договори на зелено

До края на годината се очаква да бъдат завършени около 100 000 кв. м нови офис площи, сочат данните на "Фортън". Недостигът в момента накара някои наематели да подпишат договори на зелено.

Една пета от 44 хил. кв.м офис площите в "Кепитъл Форт" в края на бул."Цариградско шосе" вече са отдадени под наем. Най-високата сграда у нас от 126 метра беше въведена в експлоатация през юли, но все още има довършителни работи по обзавеждането на офис етажите. Сред наемателите са основно компании от сектора на високите технологии и аутсорсинга, сред които Skrill (Optimal Payments), Scale Focus, Apcom.

Строящата се сграда 1 в "Трейд Център Юръп" по пътя за летище "София" също се очаква да бъде завършена с висок процент предварително отдадени офис площи. Половината от офисите в нея вече са спазарени, след като в началото на лятото Sensata Technologies подписа договор за наем на 4000 кв. м в нея, посочиха от "Фортън".

Преместванията движат пазара

Офис пазарът продължава да се движи основно от премествания на компании, търсещи по-големи помещения и по-високо качество.

По думите на Пашова, основни наематели остават компаниите от ИТ сектора и аутсорсинга, където сливанията и придобивания в световен мащаб доведоха до промени и в бизнеса на регионално ниво. В резултат от тази реорганизация вече се търсят по-големи площи в сравнение с предишни години, но решенията се взимат по-бавно и приключването на сделките отнема повече време, коментира тя.

Според нея, България запазва лидерски позиции като аутсорсинг дестинация и показва силен конкурентен потенциал в сравнение с останалите пазари от Централна и Източна Европа.

Опитът на "Фортън" сочи, че при избора на нови локации за аутсорсинг от значение за компаниите са широк кръг критерии – от политическата ситуация и икономическите показатели, през наличието на големи университетски центрове, нивото на компютърни умения и владеенето на чужди езици, до заплащането в различните сектори и конкурентната среда.

Обезпечеността с офис площи, които покриват изискванията на тези наематели като местоположение и техническа обезпеченост, също е от критично значение при избора на място, допълва Пашова.

Раздвижване се наблюдава и при наемането на по-малки офиси от 200-300 кв. м от български фирми в най-различни сектори, показват наблюденията на "Соурс Риъл Естейт".

Данните на "Фортън" сочат, че наемите остават стабилни и при първокласните проекти са в диапазона 10.5-12.5 евро/кв.м.

"Соурс Риъл Естейт" отчитат повишение на наемните нива от началото на годината, като за първокласните офиси се движат от 10 до 14 евро/кв.м, а за клас Б цените са между 8-10 евро/кв.м.

Споделяне

Още от Бизнес