Първородният син на Фидел Кастро се е самоубил

Ядреният физик изпаднал в тежка депресия

Фидел Кастро Диас-Баларт

Първородният син на покойния бивш кубински лидер Фидел Кастро, Фидел Кастро Диас-Баларт, се е самоубл в четвъртък в Хавана, съобщиха кубински  държавни медии, цитирани от агенциите ЕФЕ и Ройтерс.

"Докторът на науките Фидел Анхел Кастро Диас-Баларт, който от няколко месеца се намираше под наблюдението на лекарски екип поради тежка депресия, сложи край на живота си на 1 февруари сутринта", съобщи партийният орган вестник "Гранма".

Кастро Диар-Баларт, на 68 години, беше единственият син от първия брак на Фидел Кастро с Мирта Диас-Баларт. В Куба го наричаха "Фиделито" поради поразителната прилика с баща му. Той беше ядрен физик, съветник по научните въпроси в Държавния съвет на Куба и вицепрезидент на кубинската Академия на науките, предаде БТА.

Кастро-младши е роден на 1 септември 1949 година в Хавана. Бил е женен два пъти - първият път за рускиня, вторият - за кубинка. От рускинята има две деца.

Фиделито е завършил Московския държавен университет по ядрена физика през 1974 година. В СССР той се обучавал под измисленото име Хосе Раул Фернандес от съображения за сигурност. Няколко години е работил в института в Дубна.

Автор е на 11 книги и над 150 научни публикации.

Споделяне

Още от Свят