Първото посещение на новия български патриарх Неофит ще бъде в Москва

Освен с руския му "колега“ са планирани срещи с президентите на Русия и Украйна

Първото посещение на новия български патриарх Неофит ще бъде в Москва

Първото посещение на новия български патриарх Неофит в чужбина ще бъде в Москва. Той ще води делегация, която ще участва в тържествата за 1025-годишнината от "кръщението на Русия" от 23 до 30 юли, съобщиха от Българската православна църква в петък.

В програмата на патриарх Неофит са предвидени срещи с руския патриарх Кирил и с президентите на Русия Владимир Путин и на Украйна Виктор Янукович, е посочено в съобщението.

Посещението на патриарх Неофит е по покана на Московската патриаршия.

Той ще участва в празничната Света литургия в храма "Христос Спасител" в руската столица. Ще бъде и на официалния прием в трапезната палата при храма.

Патриарх Неофит ще участва и в молебена на "Владимирской горке" в Киев и в Божествената света литургия пред Успенския събор на Киево-Печорската лавра.

В рамките на визитата си българският патриарх ще положи основния камък на храма "Св. Киприян", който ще бъде въздигнат в руската столица. Той ще посети и българското подворие в Москва, където ще се срещне с българската диаспора.

Българската църковна делегация ще посети и Сретенския манастир, който се намира в центъра на Москва, и ще се срещне с неговия наместник архимандрит Тихон Шевкунов. Основаването на Сретенския манастир е свързано с личността на Св. Киприян, митрополит Киевски и Московски. Той е българин по произход от прочутия търновски род Цамблак.

Свети Киприян е бил духовен син на Св.Теодосий Търновски и духовен брат на Св. Евтимий – патриарх Търновски.

По заръка на Св. Киприян чудотворната Владимирска икона на Пресвета Богородица, рисувана според преданието от Св. апостол и евангелист Лука, била донесена в Москва, за да избави Московското княжество от нашествието на монголите. На мястото, където населението на Москва посрещнало след тридневен пост и молитва чудотворната икона и бил отслужен молебен за избавление от нашествениците, бил издигнат Сретенският манастир, който днес попада в центъра на многомилионния град, е посочено в съобщението на Българската православна църква.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?