Паси: Ще се изтеглим от Ирак след приключване на операцията

Българските войски ще бъдат изтеглени от Ирак веднага след като приключи операцията, за която те са тръгнали, заяви в неделя министърът на външните работи Соломон Паси, който отново подчерта позицията на мнозинството, че мандатът на българския контингент няма нужда да бъде променян.

Преди два дни парламентарната Комисия по външна политика, отбрана и сигурност констатира, че мандатът на българските войници, определен от Народното събрание и договорен с коалицията, е точно такъв, какъвто е необходим, за да се свърши работата на място, каза министър Паси пред репортери в Сарафово.

Очакванията на българското правителство са трите опорни точки за развитието на Ирак да се развият в определена последователност, посочи той. До 30 юни да бъде прехвърлено управлението от военната администрация на цивилни иракски власти. На второ място очакваме през месеците юли-август да бъде приета резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която да регламентира централната роля на организацията и да отвори вратите за участие на други международни организации. Надяваме се, след края на тази година да бъдат създадени условия за провеждане на свободни, демократични избори в Ирак, каза министър Паси. Той заяви, че докато не се изпълнят тези три цели българското правителство не би могло да разчита на особена предсказуемост за ситуацията там.

Обстановката в Кербала е сложна, променя се непрекъснато и е много трудно да се правят дългосрочни прогнози, каза министър Паси. Българските власти следят развитието на обстановката във всеки момент, като за целта е сформиран оперативен щаб, който работи под ръководството на министъра на отбраната Николай Свинаров.

Последните събития в Ирак са резултат на действията на малко религиозни групи, обединени около лидера Моктада Садр, заяви британският посланик у нас Джеръми Хил пред Би Ти Ви. Ние обаче сме твърдо решени да се справим с тероризма, каза той и добави, че управлението на страната задължително трябва да зависи от всички етнически групи". По неговите думи решението на три страни от коалицията да изтеглят войските си от Ирак, е тяхно право. "Българското правителство само трябва да реши дали да продължи мандата на контингента си в Ирак ", заяви Джеръми Хил.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?