"Пътна полиция" предлага драстично увеличение на глобата за превишена скорост

"Пътна полиция" предлага увеличение на глобата за превишена скорост с над 30 км, съобщи в сряда началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски.

По думите му глобата трябва да е драстична, за да знае всеки, че когато нарушава правилата трябва да си понесе и санкцията, която му се налага.

Комисар Рановски, цитиран от "Фокус" заяви, че ще бъдат предложени и промени в законодателството, насочени към бързо и ефективно събиране на глобите. От изпратените електронни фишове чрез пощенски услуги 50 процента се връщат като невръчени. По нашето законодателство всяка следваща мярка може да се наложи, само ако известието за глобата е получено, обясни Рановски и добави, че когато това не се случи, МВР изпада в омагьосан кръг и започва безкрайно търсене на нарушителите от полицейски служители.

Затова от "Пътна полиция" предлагат промени, с които след като нарушителят не е бил открит, глобата да се оповестява в интернет и да се смята за връчена от момента на обявяването ѝ.

Шефът на "Пътна полиция", който обяви старта на инициативата "Шофирай отговорно и толерантно", посочи, че най-честите причини, които водят до произшествия с голям брой загинали и ранени, са превишена скорост, неправилно изпреварване и маневри.

По думите на Рановски тенденцията да се увеличава броят на загиналите по пътищата продължава и през тази година. Той добави, че почти една година по пътищата е нямало контрол, което е довело до създаване на чувството за безнаказаност сред шофьорите. За да се върнем на старото положение и да създадем респект сред водачите, ще е необходимо време, заяви Рановски.

За първите осем месеца на 2015 г. у нас са загинали 500 души при катастрофи, каза Рановски. Регистрираните тежки произшествия са 5242, като 6521 души са били ранени. Катастрофите са със 149 повече спрямо същия период на миналата година, а загиналите - с 26. Само от началото на септември 2015 г. по пътищата са загинали 55 души, а 540 са били ранени.

"Пътна полиция" и сдружението "Отворена младеж" започват кампанията "Шофирай отговорно и толерантно", насочена основно към младите хора на възраст между 18 и 25 години. По нея ще се извършват проверки по метода на широкообхватния контрол и ще се раздават брошури. Кампанията започва днес на територията на областните дирекции на МВР в София и в Перник и ще продължи в още няколко области, включително и през следващата година.

Водачите със стаж до 3 години причиняват голям брой от тежките пътнотранспортни произшествия. "За 8 месеца водачи със стаж до 12 месеца са причинили 67 от пътните инциденти с 15 загинали и 75 ранени. Водачи със стаж до 2 години са причинили 265 катастрофи със 17 загинали и 357 ранени", заяви Рановски.

Той посочи, че има и самокатастрофирали водачи, като тези инциденти се случват предимно на второ и третокласните пътища. Според Рановски водачите знаят, че в тези места няма контрол и не съобразяват скоростта с пътните условия, вследствие на което, възникват тежки инциденти. "Броят на загиналите при произшествия с 1 МПС е равен на броя загинали на сблъскалите се МПС", добави Рановски.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?