Пътната агенция търси 8 млн.лв. за да плати на "Автомагистрали Черно море"

Строежът на магистрала "Хемус" се замразява до края на годината

Ръководството на пътната агенция се срещна с шефовете на "Автомагистрали Черно море" в търсене на 8 млн. лв.

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) търси 8 млн. лв. за да се разплати с фирмата "Автомагистрали Черно море" за строителството на отсечката от Шумен до Белокопитово от магистрала "Хемус".

Поради недостиг на средства строежът на отсечката се замразява до края на годината.

За това са се разбрали председателят на Управителния съвет на АПИ Лазар Лазаров и директорът на фирмата Димо Димов, съобщи АПИ. В срещата са участвали още вицепрезидента на КНСБ Валентин Никифоров, заместник-министърът на регионалното развитие Ангел Петров и членовете на управителния съвет на АПИ Илиана Захариева и Дончо Атанасов.

Търсят се варианти за намиране на средства за участъка Шумен – Белокопитово, но ако не се намерят пари за изплащане на задълженията към изпълнителя сме принудени да спрем работата на обекта до края на годината, каза Лазар Лазаров.

Досега изпълнителят на обекта е представил в АПИ три сертификата за 8 млн. лв. за извършеното тази година строителство.

Търсим възможности да осигурим поне тези средства, с които изпълнителят да може да изплати заплатите на работниците на обекта, каза заместник-министър Петров.

Държавата в никакъв случай не се е отказала от обекта, но при положение че в бюджета за 2014 г. не са предвидени никакви целеви средства за него, а и настоящото финансово състояние на държавата не позволява предоставяне на необходимия ресурс, единственият изход от ситуацията е временно спиране на строителните работи на отсечката, казаха Лазаров и Петров.

Участниците в срещата се споразумяха в четвъртък да проведат съвместна среща с Министерството на финансите, на която отново да бъдат обсъдени възможностите за осигуряване на средства за продължаване работата на обекта.

Споделяне

Още от България