С правителствения самолет и по заръка на Борисов

Патриархът лети до Йерусалим да се помоли бедствията да спрат

Нови 26 свлачища са се активизирали след последните порои, чакат се още

Правителството реши да даде безвъзмездно правителствения самолет на църквата за Великден, за да бъде пренесен с него свещеният огън от Йерусалим. Борисов натовари патриарх Неофит при посещението да се помоли да спрат бедствията у нас. Сн. Министерски съвет

Патриарх Неофит ще лети до Йерусалим с правителствения самолет, за да измоли от Господ да няма повече свлачища, наводнения и бедствия. Това е допълнителната задача, която премиерът Бойко Борисов поставя на ръководителя на Българската православна църква при предстоящото му пътуване до Йерусалим за Великден, става ясно от стенограмата на правителството.

Правителственият самолет се дава за ползване от църквата за пътуването до "светия град" на Велика Събота – 11 април 2015 г. С него трябва да се пренесе "благодатния огън за благословение на православния български народ".

Решението църковните служители да ползват самолета се взема от правителството, докато министрите обсъждат ситуацията с активизиралите се свлачища.

Безвъзмездната помощ

Премиерът Борисов изчита молбата на православната църква да ползва самолета безвъзмездно. "Всяка година по великата Божия милост на живоносния гроб Господен в Светия град Йерусалим, Светата Живоначална Троица изпраща на човешкия род предпасхална радост от светлината на Възкресението Христово чрез слизането на благодатния огън на Великата Събота, което е изключително чудо – проявление на Божията любов към всички нас. Светият Синод на заседанието си на 12.02.2015 г., Протокол №3, в пълен състав реши да се обърне към вас“… (към всички нас има предвид)… „с учтива молба да разрешите официалната българска църковно-правителствена делегация да ползва безвъзмездно правителствения самолет и да ѝ се окаже безвъзмездна помощ при осъществяването на пътуването до Светия град Йерусалим на Великата Събота – 11 април 2015 година, за пренасяне на благодатния огън за благословение на православния български народ.
Патриарх Български Неофит".

Борисов пита дали има някой против и добавя, че пише "да". След това се обръща към транспортния министър Ивайло Московски да осигури превоза.

"И там да се помолят да спрат тези свлачища, наводнения и бедствия…, макар че този път Господ ни предупреди – нямаше жертви с тези свлачища", дава напътствия премиерът.

"Да се помолим, но и да вземем мерки"

"Разбира се, че трябва да се молим и на Господа, но трябва да направим и да предприемем необходимите мерки за превенция на тези свлачища и с европейски фондове, което правим", казва министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Тя докладва, че в резултата на последните валежи са се активизирали нови 26 свлачища. До този момент общият им брой е бил 1851. За да покаже мащаба на бедствието, Павлова дава пример, че преди средногодишно новообразувалите се свлачища са били 20, докато сега толкова са се появили само за месеца, а предстои броят им да се увеличи с топенето на снеговете.

За решаването на проблема със свлачищата ще са нужни около 870 млн. лв., сочат разчетите на регионалното министерство.

"Канари големи, ако имаш шапка, като погледнеш, ще ти падне"

Павлова докладва за работата по едно от големите свличания на земна маса от последните седмици - това на пътя между Кричим и Девин, заради което и преминаването през отсечката беше спряно. Министърът обяснява, че разчистването на скалите продължава с контролирани взривове и разяснява на колегите си, че пътят е важен за хората в региона, защото осигурява връзката с Пловдив и курорта Пампорово.

Миналата седмица Борисов лично провери как върви разчистването на пътното платно. По тази причина вещо обяснява на "колегите" министри каква е ситуацията, видяна от първа ръка. "Както е пътят, това са огромни скали, а отдолу минава реката, ако падне масата в реката, ще направим нов язовир над Кричим. А в същото време – канари големи, ако имаш шапка, като погледнеш, ще ти падне шапката. Същото е и на долния път за Пампорово. Максимум бързо да се работи, да се освободят светофарите", дава напътствия Борисов. След това вещо разяснява на колегите си техниката за обезопасяване на пътя. Според него разчистването на шосето ще струва "много пари", но "се правят едни джобове, в мрежи се поставят камъни – габиони се казват тези неща".

Областният управител на Смолян Недялко Славов предупреждава, че има опасност и пътят Девин – Доспат да бъде прекъснат, защото подпорните стени при Тешел са се срутили.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?