Патриотите искат Плевнелиев да свика КСНС заради Украйна и Близкия изток

Валери Симеонов. Сн. БГНЕС (архив)

Патриотичният фронт настоява президентът Росен Плевнелиев да свика Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) заради конфликтите в Украйна и Близкия изток. В писмо, подписано от съпредседателите на съюза Валери Симеонов (НФСБ) и Красимир Каракачанов (ВМРО), се иска да бъде обсъдено състоянието на българската армия и готовността ѝ да реагира в съвременните условия на заплахите за сигурността.

Като първа точка в дневния ред се предлага обсъждането на ситуацията в Украйна. "Тук следва да бъде разгледан и въпросът за положението на българските общности в Украйна. Има достатъчно достоверни сведения, че правата на българите там се нарушават и България следва да реагира незабавно", смятат от Патриотичния фронт и добавят, че е наложително да бъде взето решение за подпомагане и евентуално приемане в България на тези българи от Украйна, за които има риск за живота и здравето им.

Следващата точка е усложнената ситуация в Близкия изток и очакваната нова вълна от нелегални имигранти. "Необходимо е вземането на общо решение за противодействие на тази негативна тенденция и спешни мерки за мероприятия по южната ни граница, включително и тази в Черно море, с които да се отблъсне вълната от нелегална имиграция", смятат от коалицията, която подкрепя правителството.

Последната точка е обсъждане на състоянието на армията и готовността ѝ да реагира в съвременните условия на заплахите за сигурността на България. "Необходимо е преглед и реорганизация на въоръжените сили и готовността им да противостоят на всички предизвикателства, произтичащи от усложнената обстановка в съседни региони. Наложителна е оценка за способността на въоръжените сили бързо да реагират при заплахи и да гарантират суверенитета и териториалната цялост на страната", посочват от Патриотичния фронт.

Формацията пише още, че консултативният съвет не е свикван от есента миналата година.

Споделяне

Още от България