"Патриотите" съзряха външен натиск и лабилна психика в ГЕРБ

Лабилната психика на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и външнополитически натиск били в основата на променената позиция на партията за евентуална подкрепа за съставянето на правителство от Патриотичния фронт (ПФ).

Тази теза лансираха съпредседателите на фронта Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, които гостуваха паралелно в Нова телевизия и бТВ.

Според лидера на НФСБ с поведението си Борисов лично руши стабилността на страната, с която България се гордееше в последните две години.

"Търсят се поводи за прекратяване на отношенията между "патриотите" и ГЕРБ, защото така е разпоредил лидерът. Нямам обяснение защо и не виждам необходимост да се втренчваме в това", коментира още Симеонов.

По думите му не е национално отговорно поведение партия, която има правото да формира правителство, да откаже да го направи.

В същото време колегата му Каракачанов изтъкна, че зад оттеглената подкрепа от ГЕРБ стояли опасения заради желанието на ПФ за промени в отношенията между България и Европейския съюз. Другата причина била, че ако "патриотите" съставят кабинет, след това ГЕРБ нямало да могат да се върнат във властта.

"Един колега от ГЕРБ ми каза в прав текст: "Вие луди ли сте, да ви дадем мандата. Че вие ако вдигнете пенсиите на 300 лева и екстрадирате афганистанците, не можем да ви стигнем после", посочи съпредседателят на ПФ.

Красимир Каракачанов подчерта, че ГЕРБ и останалите политически партии, не са демонстрирали отговорност и резултатът ще е шест-седем месеца безвремие. Той оцени варианта за кабинет в рамките на този парламент като нищожен, клонящ към нула.

Лидерът на ВМРО все пак допусна и възможност ПФ да подкрепи евентуален опит на Реформаторския блок да състави правителство, но само ако възприеме петте основни приоритета на фронта – повишаване на пенсиите, справяне с нелегалните мигранти и битовата престъпност, реформа в енергетиката, която да намали цената на тока и задвижване на икономиката, чрез ефективна работа на администрацията и справяне с монополите.

Споделяне

Още от България