Пътят на Мушараф към президентството окончателно разчистен

Пътят на Мушараф към президентството окончателно разчистен

Върховният съд на Пакистан излезе, както се очакваше, с окончателно решение за признаването на законността на проведените президентски избори, отхвърляйки и последната от шестте жалби, оспорващи победата на Первез Мушараф, предадоха световните агенции в четвъртък. Така пътят на Мушараф към поста е окончателно разчистен, коментира Ройтерс.

Ден по-рано пакистанският генерален прокурор и юридически съветник на правителството Малик Мохамед Каюм анонсира положителното решение на подменения Върховен съд и заяви, че до края на седмицата Мушараф ще се оттегли от поста на главнокомандващ въоръжените сили на Пакистан и ще положи клетва като цивилен президент до края на седмицата.

Президентските избори в Пакистан се състояха на 6 октомври и Мушараф получи трети мандат, но опозицията не призна легитимността на избора, заради поста му на главнокомандващ армията. След като Върховният съд не се произнасяше по техните жалби, Мушараф обяви извънредно положение в страната, отмени конституцията и разпусна магистратите. По-късно бе назначен нов Върховен съд, който отхвърли жалбите срещу избора.

Междувременно за 8 януари бяха насрочени парламентарните избори в Пакистан, но не е ясно дали ще бъде отменено скоро извънредното положение.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?