Пауъл: Буш няма да смекчи външната си политика

Американският държавен секретар Колин Пауъл заяви, че САЩ ще продължат да следват "агресивна" външна политика.

"Президентът няма да се огъне, нито да отстъпи", заяви Колин Пауъл в първото си интервю, дадено за вестник Файненшъл таймс,след преизбирането на Джордж Буш миналата седмица.

Това е продължение на принципите му, на политическите му възгледи, на това, в което вярва, каза Пауъл.

Президентът получи мандат да води външна политика, която отговаря на националните интереси на САЩ, добави той.

Франция призова за засилване на трансатлантическите връзки

Френският министър на външните работи Мишел Барние призова за засилване на трансатлантическите връзки. В статия, публикувана във вторник във в. Монд под заглавие "Писмо до американски приятел", Барние подчертава, че политическият диалог между ЕС и САЩ в момента е недостатъчен и нередовен. Барние изтъква, че Америка се нуждае от способна и отговорна Европа, а Европа - от силна Америка. Той предлага да бъде създадена работна група от независими и ползващи се с всеобщо уважение и от двете страни на Атлантика експерти, които да обсъдят мерки за подобряване на двустранния диалог.

още

Тази политика е традиционно "агресивна", тъй като посреща предизвикателствата и проблемите и президентът ще продължи да се движи в тази посока, смята държавният секретар.

Буш ще възприеме многостранен подход, продължи Колин Пауъл, но уточни, че САЩ и занапред ще действат самостоятелно, когато това е необходимо.

Пауъл отбеляза, че САЩ ще се опитат да запълнят пропастта, която ги разделя от страните, противопоставящи се на войната в Ирак. Президентът иска "силни отношения с всичките си европейски приятели и съюзници" по време на целия си втори мандат, "без значение от несъгласията, които сме имали в миналото", каза Пауъл в друго интервю, дадено в самолета на път за Мексико.

Държавният секретар заяви, че ще прекара много време в Европа в идните седмици и ще положи усилия разделението да бъде преодоляно.

Държавният секретар заяви още, че е впечатлен от начина, по който палестинските ръководители обсъждат помежду си бъдещето на палестинския народ, докато лидерът им Ясер Арафат се бори със смъртта в болница в Париж.

Буш обмисля постепенни промени в екипа си

Колин Пауъл не пожела да коментира по никакъв начин спекулациите дали той ще остане на поста си още четири години, съобщават кореспонденти.

В същото време американски представители заявиха, че очакват промените, които президентът Джордж Буш предприеме в екипа си, да бъдат постепенни, така че да гарантират стабилност при прехода към втория му мандат, предаде Ройтерс.

Буш прекара уикенда в резиденцията си в Кемп Дейвид, обмисляйки евентуални смени в кабинета с шефа на канцеларията си Андрю Кард и със съветничката си по националната сигурност Кондълиза Райс. Преди това той обяви пред съветниците си, че иска преходът към втория му мандат да бъде плавен.

Във вторник стана ясно, че самият Кард ще си запази поста си. Говорителят на Белия дом Скот Маклелън обяви, че Буш го е поканил да продължи да изпълнява функциите си и той е приел.

Държавният секретар Колин Пауъл и министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд вероятно ще оттеглят от кабинета, но представители на Белия дом очакват те да останат на постовете си поне временно.

Според източници от министерството на правосъдието, досегашният шеф на ведомството Джон Ашкрофт също може би е преосмислил намеренията си да напусне президентския екип.

Преди това бе съобщено, че Робърт Блекуил, който отговаряше за политиката за Ирак, изненадващо напуска поста си. Името на Блекуил бе спрягано като евентуален наследник на Кондълиза Райс, припомня Ройтерс.

Решението на Блекуил може да разчисти пътя на заместника на Райс Стивън Хадли към поста на съветник по националната сигурност, ако тя реши да се премести в Пентагона или Държавния департамент, или да се върне към научната си кариера в Калифорния, смятат американски представители.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: