Павлова заплаши с глоби за зле и не навреме почистени пътища

Снимка: БГНЕС

Пътни фирми, които не са почистили добре или навреме участъците, зя които отговорят, ще бъдат глобявани. "Ще бъдем абсолютно безкомпромисни към тях", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, цитирана от пресцентъра на ведомството ѝ в понеделник. Коментарът ѝ дойдо по повод информации за зле почистени от снега пътни участъци.

Тя обясни, че санкции се предвиждат и за закъсняла реакция на фирмите – в Монтана, Враца, Русе и Хасково, където имаше закъснение с почистването на определени участъци, поради причини като замръзнала нафта, паднал акумулатор и пр.

Това са единични случаи и те ще бъдат глобени. Машините се следят с GPS-и и на живо, допълват от министерството.

Над 2500 машини ще бъдат в готовност за реакция тази нощ заради очакваните обилни снеговалежи, посочва се още в прессъобщението. В понеделник през деня са работили 960 машини, за да преодолеят последиците от обилния снеговалеж, който не е спирал от 24 часа.

Павлова обясни, че на шофьорите пътищата може и да изглеждат непочистени, но това е заради обилния сняг, който минути след като е минал снегорин, отново покрива асфалта плътно.

По думите ѝ движението за тежкотоварните превозни средства в няколко области е било ограничено, защото на места при над 20 см снежна покривка, минусови температури и силни навявания пускането за движение е рисковано.

По европейските стандарти до два часа след спирането на снеговалежа, в зимен сезон, е допустимо да има снежна покривка. Допустимите стойности са до 3 сантиметра на магистралите, до 5 сантиметра на второкласните и между 7 и 10 сантиметра на третокласните пътища.

Павлова призова пътуващите да се мобилизират и да бъдат подготвени за движение през зимния сезон – със зимни гуми, а където е необходимо с вериги, да се кара бавно. Нормално е в този сезон да има сняг по платната, това се допуска и по европейските стандарти и ние трябва да бъдем активни, посочва тя в съобщението.

В понеделник вечерта няма затворени за почистване или поради проблеми пътища, магистралите не са затваряни. Те се обработваха цяла нощ, въпреки че това изисква огромен финансов и човешки ресурс. По стандарт би следвало да затворим една по-голяма част от пътищата, да ги изчистим и тогава да ги пуснем, обясни министър Павлова, добавяйки че това е съобразено с фактът,че това са дните, в които хората се прибират от пътувания.

Със сигурност има места, където почистването не е било най-перфектното, но трябва да благодарим на всички, които положиха усилия и работиха денонощно при температури от -15 градуса. Министър Павлова благодари и на пътуващите, които са се съобразили с апелите да се пътува в светлите часове на вчерашния ден.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?